Пеканов: Няма да загубим суверенитет в Еврозоната

1363
Пеканов: Няма да загубим суверенитет в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Не приемам спекулациите, че ще загубим суверенитет в Еврозоната. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференция "България по пътя към еврото" в НДК. В конференцията се включиха президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, министърът на финансите Росица Велкова - Желева, шефът на БНБ Димитър Радев. Специален гост на събитието беше заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, както и министърът на финансите на Хърватия.

Пеканов уточни, че суверенитетът е да си част от решенията и да влияеш на решенията, които иначе биват взимани. "С влизането си във валутния борд България пое по един път, който донесе стабилност на българската банкова и финансова система. Донесе й повече доверие в международен план. България обаче в момента не влияе и не участва по отношение на решенията за паричната политика", каза Пеканов. 

"Служебният кабинет полага всички усилия за бързото влизане както в Шенген, така и за бързото влизане в Еврозоната ", добави вицепремиерът. ОЩЕ: Финансовият министър на Хърватия: Еврозоната се отрази добре на транспорта и туризма

Според него Еврозоната става по-силна и европейският икономически и паричен съюз гради механизмите, с които може да отговаря на кризите. "Влизането в Еврозоната не е панацея, но то е още един фактор, който заедно с важни реформи и инвестиции ще допринася за повишаване на стандарта на живот в България", посочи вицепремиерът. ОЩЕ: Шефът на БНБ: Генезисът на забавянето на еврото е в политическата криза

Той коментира, че еврото ще подпомогне покачването на доходите. "Разбирам подкрепата на КНСБ, защото Пламен Димитров осъзнава, че след влизането в Еврозоната, ще може да отиде при финансовия министър да поиска минимална работна заплата не от 800 лв., а от 800 евро", коментира Пеканов. 

От своя страна Пламен Димитров от КНСБ посочи, че всички политици трябва да говорят в един глас в подкрепа на еврото, а тези, които са против, трябва да кажат защо. Според него не трябва да се дава храна на скептиците на еврото. 

Васил Велев от АИКБ пък отбеляза, че Еврозоната дава нов статут на държавите, покачва техните позиции в международните класации като привлекателност за инвестиции. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика