Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

4792

На извънредно заседание, свикано по-рано днес (19 април), парламентът задължи служебния министър на енергетиката Владимир Малинов да предоговори споразумението с турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебния кабинет "Донев".

Това стана при гласуване на доклада на специалната временна комисия, създадена по темата. Докладът трябваше да бъде гласуван в пленарна зала в сряда (17 април), а след това да бъде изпратен на прокуратурата. Това обаче не се случи, защото председателят на комисията Жечо Станков от ГЕРБ скри документа и се оправда с постъпила нова информация по темата. Няколко партии в парламента се заканиха, че докладът все пак ще бъде изпратен прокуратурата и европрокуратурата. Още: Бивш енергиен министър заплаши да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ"

Припомняме, че именно сегашният министър Владимир Малинов беше на поста изпълнителен директор на българския газов оператор "Булгартрансгаз" и е пряк участник в тристранното споразумение между "Боташ", държавния газов доставчик "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", подписано на 3 януари 2023 г.

Според събраната от комисията информация договорът е сключен в полза на турската страна и води до големи загуби за българската икономика. Инициативата "Български елфи", която нашумя с данни за "Турски поток", твърди, че в договора с "Боташ" е предвидено България да плаща за капацитет за разтоварване и пренос на газ на турската компания и без да ги използва. Клаузите take-or-pay, при които плащаш, независимо дали потребяваш, са нещо стандартно в такива договори - въпросът тук обаче е какво точно е договорено с "Боташ": Горещият картоф "Турски поток" изгори ръцете на президента: Нови твърдения

Приетият днес проект предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия да предоговори споразумението, а всички документи, с които временната комисия разполага, да бъдат предоставени на прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Българския енергиен холдинг. По искане на опозицията, в този списък беше включена и Европейската прокуратура поради липса на доверие към българската.

Дебатът

Днес, както и в предишните дни, ГЕРБ бойкотираше разглеждането на документа в пленарната зала. Комисията на практика приключи работа преди около 2 седмици, но председателят Станков отказваше да внесе доклада. Срещу него се изправиха депутати от ПП-ДБ и БСП, които настояха незабавно да го внесе, което след известно забавяне и процедурни хватки се случи.

"С тези ваши действия вие реално ставате съизвършител в укриване на доказателства за тежка финансова щета за българската държава. Напомням ви, че Комисията установи финансова щета в размер на 500 000 долара на ден. 1 милион лева на ден, господин председател, 2.4 милиарда долара за 13-годишния период на договора", заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ в началото на дебата. Още: Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

В отговор председателят на временната комисия не пропусна да обвини кабинета "Денков" в бездействие:

"Последното правителство, оглавявано от министър председателя Денков, енергийния министър Радев и финансовия министър Василев не са си мръднали пръста и за десетте месеца на управление на правителството на Денков са платени стотици милиони по този договор, без той да бъде предоговорен. Целият български народ плаща скъпия газ, целият български народ плаща десетте месеца безвремие на премиера Денков". 

Делян Добрев от ГЕРБ също заяви, че кабинетът "Денков" е бездействал и заподозря опит за фалит на "Булгаргаз" в полза на неговия конкурент.

"Най-голямата друга компания за търговия на газ в България "Овергаз", собственост на Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев – най-големият спонсор на "Промяната" с 500 000 лв. като физическо лице. "Булгаргаз" е пред фалит. "Булгаргаз" е въпрос само на време не само да си загуби пазарния дял, а да фалира", заяви Добрев. Още: Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

"Ако имахте желание този договор да бъде променен, смятам, че имаше как да накарате министър председателят и министърът на енергетиката да направят така, че да започнат преговори с турската страна за промяна на този договор", каза и Борислав Гуцанов от левицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика