Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

1313

Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ". Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова  във връзка с доклада на временната комисия за "Боташ".

"Искаме регресен иск срещу лицата, които са замесени - от шефа на "Булгаргаз", до най-високото ниво в служебния кабинет: министри,премиер, президентство и т.н.", каза Нинова. Според нея този иск трябва да бъде подаден при евентуална наказателна процедура срещу страната ни. 

Думите на Нинова бяха във връзка с доклада на временната комисия за "Боташ", който беше изготвен от временната комисия за "Боташ", която бе създдадена през декември миналата година и чиято цел беше да разгледа споразумението за доставка на втечнен газ (LNG) между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", както и всички газови договори, подписани в последните две години. Предложението на комисията е докладът да бъде изпратен до прокуратурата и ДАНС. ОЩЕ: Няма анализ на турския договор за газ на България: Обяснение от бивш министър

БСП дава договора на прокуратурата и на европрокуратурата

Нинова обяви, че дава договора на българската прокуратура и го праща в писмо до европейската. "Дговорът "Боташ" е един от най-корупционните договори, подписан по време на служебното правителство на президента Румен Радев. В резултат на този корупционен договор българският народ плаща всеки божи ден 500 хил. долара. От работата на комисията "Боташ" в парламента е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики", заяви Нинова. ОЩЕ: БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Какво трябва да се разследва?

Борислав Гуцанов от БСП обърна внимание, че няма правен анализ, нито финансови анализи. "500 хил. долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ. Ние в момента не вземаме нищо от "Боташ", каза Гуцанов. 

Той обърна внимание, че договорът не е бил съгласуван с всички министерства, а само с девет от тях. "В Министерски съвет е вкаран не договорът, а съвсем различни неща", добави той. Според него може би целта е била да се заблудят министрите. 

"Министерски съвет е бил подведен", смята и колегата му Драгомир Стойнев. Той обърна внимнаие още, че БЕХ въобще не е бил информират за този договор и не е участвал въобще в тези преговори. Според него това е нещо скандално. 

"Най-фрапиращото е, че в този договор няма клауза за прекратяване от наша страна. Турската страна може да прекрати договора, но ние от българска страна нямаме такава клауза", добави Стойнев. ОЩЕ: Комисията "Боташ" дава доклада си на прокуратурата (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Социолог: Синхронът между ГЕРБ и ДПС става все по-видим

Ръст в хакерските атаки с наближаването на изборите: От Русия ли идват?

"Научихме си уроците": Валентин Мундров каза кога машините за гласуване ще бъдат удостоверени

Каква е причината за катастрофата с Кирил Петков: Говори експерт по сигурност

ПП-ДБ отменя всички предизборни събития в петък

Слави Трифонов: Петков обеща да не ползва НСО и да ходи пеша

Кирил Петков след катастрофата: С лост отворихме вратите на другата кола, за да стигнем до хората

Първан Симеонов: България потъва в обезценяване, страх ме е за демокрацията

Кирил Петков катастрофира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика