Сменят името на ДКЕВР, дотук няма да делят комисията на две

15503
Сменят името на ДКЕВР, дотук няма да делят комисията на две
Снимка: БГНЕС

Депутатите в енергийната комисия на народното събрание приеха на второ четене ДКЕВР (Държавна комисия за енергийно и водно регулиране) вече да се казва Комисия за енергийно и водно регулиране, като думата държавна отпада, предаде БГНЕС.

Членовете на комисията гласуваха още регулаторът да не се разделя на два специализирани състава – "Енергетика" и "Водоснабдяване и канализация". Сега комисията ще заседава в един състав, но по определени теми ще заседава на два отделни състава.

Същевременно Рамадан Аталай от ДПС коментира недоверието към институциите, които регулират цената на енергията и протестите срещу тях. "След като падна първото правителство на ГЕРБ и в обществото зрее недоверието към институцията и прозрачността за определянето на цената на енергията, идеята ни беше да вдигнем доверието в ДКЕВР. Затова решихме да не е държавна, да не е на пряко подчинение на изпълнителната власт и да не се назначава от премиера, а от парламента", каза Аталай. Според него не е имало как комисията от 7 членове да обясни прозрачно на обществото по какъв начин се произвежда електроенергията. "Създаде се нетърпимост към разпределителите и снабдителите на електроенергия. Идеята е комисията да контролира електроразпределителните предприятия, освен да определя цената на енергията", каза Аталай. Той изложи предложението на ДПС комисията да бъде разделена на два състава, но мнозинството в комисията го отхвърли.

Стана ясно и, че дефицитите в системата на НЕК не са "много реални", над 3 млрд. лв. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

"Само за 2014 година дефицитът е близо 600 милиона лева. Предприемаме мерки, които са насочени към това да бъде свит дефицитът в НЕК. Действията, които сме предприели още от самото начало на мандата е да водим ускорени преговори с нашите американски партньори от двете централи. Преговорите са в много напреднала фаза и срещаме разбиране от страна на нашите партньори. Водим един конструктивен диалог и се надявам скоро да достигнем до предоговаряне на условията на тези договори, които в България да бъдат от взаимна изгода и на двете страни", каза Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика