Веселин Марешки: Не е ясно дали нашата идея за държавни бензиностанции няма да се побългари

5290
Веселин Марешки: Не е ясно дали нашата идея за държавни бензиностанции няма да се побългари
Снимка: БГНЕС

„Учуден съм, че държавата решава да изгражда държавна верига от бензиностанции. Това е моя идея от 4-5 години, с която влязох в парламента. Новината би трябвало да бъде – Държавата най-после реши да изпълни идеята на Веселин Марешки и ВОЛЯ за реализация на проекта за справяне с проблемите в сектора с горива“. Това заяви в предаването „120 минути“ по БТВ лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

„Понеже не го казват така и не е ясно какви идеи имат, сега не е ясно дали тази наистина хубава идея, която ние подкрепяме, няма да се побългари“, допълни той. „Виждаме хора, които са разпродали държавата на безценица и са я съсипали, а сега казват, че това ще бъде вредно“, каза още той. „За съжаление, е много лесно да подкупиш някой чиновник и да му се направи конкретен закон. Притеснен съм да не се намерят пак подкупни чиновници, които да изопачат идеята“, добави Марешки.

Веселин Марешки: Държавната петролна компания ще помогне за изсветляването на бизнеса и за повече приходи в бюджета

„Благодарение на тази идея ние сме част от българския парламент, което означава, че това е добро за българския народ. Поздравявам...

Според лидерът на ВОЛЯ реализирането на идеята няма да струва скъпо. „С 50, максимум 100 бензиностанции държавата може да постигне ефекта, който очаква – не само намаляване на цените, но и изсветляване на бизнеса и прибиране на повече данъци. Това са странични ефекти, които могат да направят България не само балкански, но и европейски тигър“, каза още той.

Марешки посочи и като своя идеята на касовата бележка да се пише доставната цена на горивото и маржа за търговеца. „Браншът скочи и още нямаме най-елементарното – да видим кой на каква цена купува и какъв марж се слага. Пък после да обяснява в този марж златни тоалетни ли има, брутално високи заплати ли дава“, каза лидерът на „Воля“.

Веселин Марешки обясни, че не е задължително държавата да купува гориво от „Лукойл“, има възможност и да внася от Румъния, Гърция или Близкия Изток. „В момента пазарът се срива и никой не реагира. Така ще се дисциплинира производителят в България. Считам, че може да се договори с „Лукойл“ за по-добри доставни цени“, каза още той. Лидерът на ВОЛЯ посъветва правителството да направи „Low cost“ бензиностанции, които да не са лъскави, за да може цената да бъде конкурентна. Той обясни, че ако държавата иска да успее, трябва да копира неговия бизнес проект. ,

Относно бизнеса ти той уточни, че си плаща всички данъци, поддържа ниски цени на горивата и дори миналата година са отчетени много добри финансови резултати. Той обясни, че идеологията му е ниски цени – високи обороти. Бизнесменът отхвърли твърденията, че продава гориво с ниско качество и допълни, че всичките автомобили, с които снабдява аптеките си зарежда с бензин и дизел от неговата бензиностанция.

Веселин Марешки: „ВОЛЯ“ трябва да ръководи проекта по изграждане на държавна верига бензиностанции

Политическа партия "ВОЛЯ", в лицето на своя лидер Веселин Марешки, изпрати позиция до медиите във връзка с предложението на Министерств...

На въпрос, как може да си позволи за продава на толкова ниски цени, той изрази мнение, че може би конкурентите му не си правят сметката, когато инвестират. „Още когато започнах бизнеса го казах – може би другите не си правят сметката добре. Аз в личния си живот съм ларж, мога да правя дарения, но в бизнеса цепя стотинката на две. Когато пазаря за имота и строежа на бензиностанцията – търся най-ниската цена. Пазарим се до последно и така обектите ми са по-конкурентоспособни от другите, изграждани на гърба на някой друг“, допълни Марешки. Според него няма да е лошо държавата да влезе и на пазара на лекарства, и дори на плодове и зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика