Внимавайте преди да подписвате договори за бързи кредити, съветват експерти

28242
Внимавайте преди да подписвате договори за бързи кредити, съветват експерти
Снимка: БГНЕС

Бързите кредити стават все по-популярни в България, но и оплакванията на потребители от практики, свързани с тях, стават все повече. Това потвърдиха главният секретар на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Бъчваров и адвокат Ивелина Иванова.

Според двамата най-често оплакванията са свързани със скрита информация в договорите, която първоначално не се вижда и не бива упомената. Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи.

КЗП: Внимавайте с потребителските кредити

Комисията за защита на потребителите призова за повишено внимание към тегленето на потребителски кредити. Все повече хора се обръщат к...

Разследване на Нова телевизия показа, че понякога можеш да вземеш кредит за 1000 лева, а да върнеш 4 до 5 хил. лева.

При взимане на заем от „Профи Кредит” и изплащането му според срока и условията описани в договора, нещата не спират до там. Дори и след това от фирмата продължават да искат пари, а ако такива не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа. 

Практиката, която от фирмата упражняват, е да не предоставят копие от договора на теглещите заема. Според потърпевшите договорите биват фалшифицирани от служителите на въпросната фирма, като дописват останалите полета по документа, каквато била „практиката”.

Във връзка с подвеждащата практика на „Профи Кредит” експертите в студиото коментираха, че става въпрос за заблуждаваща търговка практика, която обаче не е измама и в този смисъл не е нарушение по смисъла на закона.

Ще стимулират ли нови закони кредитирането в България?

Равнопоставеността по отношение на банки и потребители навлиза във фокуса на народните представители все по-силно. От БСП вече се подго...

Задължително четете какво е написано върху документа, който подписвате – заявление ли е,  договор ли е. Ако има празни полета, които вие не сте попълните – зачертайте ги и се подпишете. Докато не ви дадат и на вас копие, което е оригинал, не си тръгвайте”, посъветва адвокатът в студиото.

Какви още трикове се прилагат при отпускането на бързи заеми - прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика