За борба с корупцията в обществените поръчки - предварителна проверка

2211
За борба с корупцията в обществените поръчки - предварителна проверка
Снимка: Getty Images/Guliver

Превенция чрез проверка още в самото начало за всяка обществена поръчка - това е новият метод за борба с корупцията. Проверките ще се правят от Агенцията по обществени поръчки (АОП), стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев, след като правителството прие правилника за прилагане на новия Закон за обществените поръчки. Законът влиза в сила от 15 април.

"Целта е да се видят грешките, преди да се случат", обясни вицепремиерът. Всяка обществена поръчка в бъдеще може да бъде обект на предварителна проверка. Този тип контрол досега се е прилагал само за големите държавни поръчки и тези с еврофинансиране, пише в. "Сега". Превантивният контрол се налага особено след скандала със спрените търгове за магистрала "Хемус" и за новите лични документи. Кои поръчки ще се проверяват, ще е ясно след анализ на риска. Според Дончев спрямо броя на служителите в АОП, приблизително всяка 30-та поръчка ще е обект на контрол. На ден се пускат между 45 и 60 поръчки. Над 11 хил. поръчки на обща стойност 7 млрд. лева са обявени през 2015 г.

Изненада - България не е сред черните овци в ЕС за еврофондовете

Има и по-рискови страни от България по отношение на спазването на правилата при обществените поръчки, когато става въпрос за усвояване ...

"Правомощията на агенцията се разширяват с предварителен контрол на случаен принцип на два етапа. Ще се гледат и промени на вече сключени договори със съмнения за лоши практики, както и изключенията", допълни финансовият министър Владислав Горанов. Така администрацията щяла да си върши работата, вместо да се налага "политически лица по целесъобразност на база на натрупани обществени съмнения да прекратяват едни или други поръчки". Според Горанов има достатъчно служители за този предварителен контрол. АОП вече е към Министерството на финансите с цел по-добра координация на контрола върху разходването на бюджетни пари.

Според Томислав Дончев инспекторите от агенцията ще следят за "дефекти", като дискриминационни изисквания, които изкривяват пазара и водят до ограничения на конкуренцията. В такъв случай възложителят ще бъде уведомен, че в процедурата има порок, и ще даде препоръки за отстраняването му. Ще следва повторна проверка след обявяването на поръчката за това дали са отстранени недостатъците.

Предвижда се да бъдат развити и централизираните обществени поръчки, при които властта да заявява по-големи обеми накуп, вместо всяка отделна администрация да обявява свой търг. При "уедряване" на поръчката се постигали 15% икономия на цената. Обмисля се централно да бъдат купувани дори и автомобили за служебни цели на министерства и агенции. Горанов посочи, че тези поръчки също ще се проверяват под лупа - особено за автомобили, чиито технически характеристики сочат конкретен доставчик.

Заради новите правомощия на АОП тепърва ще се мисли как да се увеличат заплатите на инспекторите и да не се допуска качествени кадри да си тръгват.

Кабинетът дава половин милион за билярдна маса и мебели (снимки)

Властта, в лицето на Министерски съвет, обяви обществена поръчка за доставка и монтаж на мебели в резиденцията "Евксиноград" за близо 5...

България е в групата на 4 държави с проблеми в обществените поръчки заедно с Гърция, Италия и Румъния, които изпълняват договорен с ЕК план за отстраняване на слабости в този сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика