Кабинетът дава половин милион за билярдна маса и мебели (снимки)

9226
Кабинетът дава половин милион за билярдна маса и мебели (снимки)

Властта, в лицето на Министерски съвет, обяви обществена поръчка за доставка и монтаж на мебели в резиденцията "Евксиноград" за близо 500 хил. лв. По-рано тази година кабинетът обяви, че ще даде и близо 2 милиона лева за ремонт на винарската изба. В стопанство “Евксиноград” край Варна освен вино се произвеждат още едноименната ракия и отлежал коняк.

От новата обществена поръчка става ясно, че с мебелите ще се обзаведе трапезария, музикална стая, билярден салон, зала за приеми, зала за аудиенции, работен кабинет за княза, спалните на княза и на княгинята майка и др.

След Нова година дворецът "Евксиноград" ще бъде отворен за туристи

След Нова година дворецът "Евксиноград " ще бъде отворен за посещения от български и чуждестранни туристи, съобщи управителят на компл...

Впечатление прави, че билярдният салон трябва да бъде в стил "Чипъндейл", а масата – махагонова. Към това трябва да бъдат доставени и три махагонови маси за грог.

Месингово легло с пружина и матрак пък ще се купят за спалнята на княгинята. Тя ще бъде обзаведена в стил "Рококо". За спалнята се търси също и гардероб, шкаф с остъклени вратички, тоалетна масичка, писалищна маса, нощна масичка, осмоъгълна масичка и четири малки столове. 

Прави впечатление и нуждата от нови мебели за Залата за аудиенции, където се очаква едно тапицирано канапе, триместно канапе тип отоманка, шест тапицирани фотьойла. Всичко това трябва да бъде в стил "Чипъндейл". За залата ще са нужни и шест тапицирани столове "от подбрани форми", една "ниска библиотека", "Чипъндейл" писалищна маса, "Чипъндейл" маса със сгъваем плот и три осмоъгълни масички, както и параван "с три сгъвки".

Лиляна Павлова откри реставрирания дворец "Евксиноград"

Проектът е успешно изпълнен и в края на програмния период, в края на усвояването на програмата, той е факт. Бяха положени много усилия,...

Към всички поръчани мебели има забележка "да се държи сметка за запазването на целостта в обзавеждането" на съответното помещение, в което трябва да бъдат положени. 

Освен покоите на княза и княгинята, ще бъдат обзаведени и тоалетните помещения. Една от най-любопитните поръчки е за стаята за гости, за която се търси "табуретка с биде (гърне)" в стил "Рококо", както и двойна умивална маса с мраморен плот. Към тоалетните помещения, които трябва да бъдат допълнително обзаведени, попадат и тези на княза и княгинята.

Комплексът “Евксиноград” служи и за посрещане на чуждестранни гости и делегации. В началото на октомври месец 2015 г. премиерът Бойко Борисов даде вечеря на председателя на Европейския съвет Доналд Туск именно в резиденция “Евксиноград”. Акцент в разговорите между двамата тогава беше миграционният натиск над Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика