Антоанета Василева: „Онлайн безопасността на децата е отговорност на цялото ни общество“

639
Антоанета Василева: „Онлайн безопасността на децата е отговорност на цялото ни общество“
Снимка: Yettel

Разговаряме с Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен интернет, по темите за онлайн сигурността на децата, пред какви предизвикателства са изправени те в дигиталната среда и какви са начините да ги предпазим.

Антоанета Василева е експерт в сферата на правата на човека, праватa на децата, борбатa с трафика на хора и дипломант в департамент „Политически науки“ на НБУ, първи вицепрезидент на Експертната група за борба с трафика на хора към Съвета на Европа и член на УС на „Коалиция за медийна грамотност“. Тя е координатор в Националния център за безопасен интернет и отговаря за програмата „Дигитално-медийна грамотност“ в Асоциация „Родители“ вече пет години. 

Г-жо Василева, всички знаем, че интернет не е напълно безопасно място за нашите деца. На какви рискове са изложени?

Сигналите при нас, в Центъра за безопасен интернет, показват, че децата продължават да са много уязвими. На Горещата ни линия за онлайн безопасност от началото на годината имаме почти 10 000 сигнала, като 90% от тях са за сексуална онлайн експлоатация на деца. На Консултативната ни линия за онлайн безопасност имаме над 200 консултации на деца и родители, като най-много са за онлайн тормоз, сексторшън, фишинг и разбити профили. Наблюдаваме няколко сериозно негативни тенденции, като онлайн тормозът продължава да е водещ проблем за българското дете, следван от онлайн злоупотребата с деца от непознати в мрежата. Секстингът, който представлява споделяне между тийнейджъри на интимни съобщения и изображения (включително видео), продължава да води и тази година до широко разпространение на злепоставящи снимки на момичета и момчета над 13 г. и използването им за изнудване, заплахи или публично унижение. Възрастни злоупотребяват с деца в Мрежата като създават фалшиви профили в социалните мрежи и се представят за техни връстници, инфлуенсъри, влогъри или приятели. Това може да доведе до споделяне на лични данни, компрометиращи снимки или срещи с непознати, което е особено опасно.

Социалните медии и различните приложения за комуникация са място за бързо разпространение на неподходящо съдържание - език на омразата, насилие, порно и наркотици, както и дезинформация. Децата могат да бъдат изложени на такива опасности и да бъдат въвлечени в  рисково поведение по-често, отколкото можем да предположим или ни се иска

Каква е ролята на родителите в изграждането на знания за поведението в онлайн среда и какви ресурси имат те, за да развиват своите познания по темата?

 

Родителите имат ключова роля в изграждането на знанията и поведението на децата в онлайн среда. Националният център за безопасен интернет прави обучения за родители и тематични родителски срещи, на които предоставяме информация за новите тенденции, онлайн рисковете, как да предпазят децата си, и практически съвети как да реагират в проблемни ситуации. Тук искам да отбележа няколко основни теми и съвета, на които е добре родителите да обърнат внимание:

Образование и комуникация: Най-важният стълб за защитата на децата е да ги учим и развиваме уменията им да разпознават онлайн опасностите и да се справят с тях. Разговаряйте с децата открито за онлайн рисковете, които съществуват, обяснете им какво е неподходящото съдържание, фалшива информация и защо е лоша идея да общуват с непознати в мрежата. Насърчете ги да ви споделят проблемите си и им покажете как да се справят с тях.

Установете правила и граници: Направете ясни правила за използването на интернет и социалните медии у дома и извън дома. Определете време за използване на устройствата и онлайн игри, особено вечер. Създайте правилата заедно и вие като родители също ги спазвайте (като например, когато вечеряте, не говорите, пишете, играете на телефона). Подчертайте важността на спазването на тези правила с примери, така че децата да ви разберат и да са мотивирани да ги спазват.

Инсталирайте родителски контрол (за деца до 10-11 год./4 клас): Използвайте софтуер за родителски контрол (като Family Link и ESSET), който да филтрира неподходящото съдържание, да ограничава достъпа до определени сайтове и да контролира времето, прекарано на устройството или в определи приложения.

Активно родителско присъствие: Наблюдавайте какво правят децата ви в интернет, но не ги шпионирайте. Подкрепете ги, като се интересувате от това, което правят онлайн и им предложете помощ, ако се сблъскат с проблеми. Използвайте и най-малкия повод да ги научите на нещо ново или да развивате уменията им да мислят критично и да разпознават рисковете. Разберете какви социални мрежи и платформи използват децата и се запознайте със специфичните рискове, свързани с тези приложения. Това ще ви помогне да им помагате по-ефективно и адекватно.

Възпитавайте отговорни цифрови граждани: Научете децата да бъдат отговорни онлайн и да се държат учтиво и уважително в интернет пространството. Нека разберат, че това, което публикуват онлайн, може да има дълготрайни последици за тях или за техните приятели.

Изграждане на доверие: За да споделят свои притеснения и проблеми децата, родителите трябва да създадат отворена  комуникация, пространство за общуване, в което родителите да показват разбиране и подкрепа към децата, когато те се сблъскат с онлайн трудности.

Знание за заплахите онлайн: Родителите трябва да се запознаят добре с онлайн заплахите, сред които онлайн тормоз, секстинг, неподходящо съдържание, фалшива информация, фишинг, изтичане на лични данни, разбиване на профил/имейл и разговори с непознати в мрежата. Като разбират тези рискове, родителите могат по-ефективно да помагат на децата си да се предпазят.

Реакция на проблемни ситуации: Важно е родителите да знаят как да реагират адекватно, ако децата се озоват в проблемни ситуации онлайн. Това включва насърчаване на децата да споделят какво се е случило и заедно да направят план за справяне със ситуацията. Важно е да дадат възможност на детето само да се справи, след като направят плана заедно. Това ще му помогне да поеме отговорност за това, което му се е случило и ще му върне самочувствието, което често децата губят при онлайн проблеми. 

Забраните: Забраната на използването на интернет и социални медии обикновено не е решение, това почти винаги води до много недоволство, скрито използване на мрежата и създаване на незащитени профили. Винаги е по-добре и родителите да бъдат активно ангажирани в онлайн живота на децата си и да им помагат да се предпазят и да разберат как да използват интернет отговорно.

Учене чрез преживяване: Образователният куиз на Yettel Digital Scouts стимулира интереса на децата за изучаване на онлайн рискове и начини за безопасно поведение. Това може да бъде полезен инструмент за родителите да насърчат децата да учат повече за онлайн безопасността и да се забавляват, докато проверяват своите знания.

Съчетаването на образование, комуникация, доверие и подкрепа от страна на родителите може да помогне на децата да се справят по-ефективно с онлайн рисковете и да изградят отговорно поведение в интернет пространството.

Това със сигурност са ценни съвети, на които да обърнем внимание. Има ли работещи решения, с които да контролираме онлайн средата на децата ни, като същевременно ги учим да бъдат самостоятелни и да взимат правилните решения?

Има различни начини, с които да контролираме онлайн средата на децата ни и да ги защитим, докато ги учим да вземат правилните решения самостоятелно. Вече споменах обученията, които правим, както и богатия ресурс на интернет страницата ни: Safenet.bg. Но наистина прекрасен начин да развиваме уменията на децата е социално отговорната кампания на Yettel - Digital Scouts, на която Националният център за безопасен интернет е партньор. Играта стимулира интереса на децата да учат повече за онлайн безопасността и развива уменията им да се предпазват. Тя  е интерактивен начин да се насърчи активното участие на децата в образователния процес и да се забавляват, докато усвояват важни знания. Може да бъде свалена от Google Play и App Store, а от 28 август до 3 септември ще се проведе петото издание на кампанията. По време на играта деца и тийнейджъри ще опитат да се справят с различни предизвикателства по темата за онлайн безопасността и ще получат още ценни знания.

Искам да обърна специално внимание, че безопасността на децата онлайн е обща отговорност. Важно е всички ние – родители, учители, образователни институции, обществени организации и бизнеса като цяло, да търсим начини да предпазим нашите деца и да им помагаме. 

Това, че казваме, че днешните деца се „раждат“ с дигитални познания, често по-добри от нашите, плюс или минус е, когато се опитваме да ги възпитаваме как да бъдат внимателни в онлайн пространството? 

Твърдението, че днешните деца се „раждат“ с дигитални познания, често по-добри от нашите, е частично вярно. Отглеждаме трето  поколение деца, които не познават свят без интернет. Младите хора растат в среда, в която  дигиталните технологии и интернет са широко разпространени и интегрирани в ежедневието им. Те могат да се справят добре с технически им аспекти, но често не са запознати с онлайн рискове и етично поведение. Децата могат да бъдат добри потребители на технологиите, но да не осъзнават напълно последиците от техните действия в дигитална среда. За да бъдат децата внимателни в онлайн пространството, е необходимо да разбират, че всяко действие там може  има реални последици и може да повлияе на тяхната репутация и безопасност. Затова е от съществено значение те да са информирани  и да разпознават добре онлайн рискове, както и начините сами да се предпазват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com