Янка Такева: Напускащите училище са предимно момичета

13365
Янка Такева: Напускащите училище са предимно момичета

Две трети от всички напуснали училище отпадат в периода от първи до трети клас. Това каза Янка Такева – член на Икономическия и социален съвет (Група III), докладчик по становището на съвета „Политики за ограничаване ранното напускане на образователната система“, предаде „Фокус”.

Напускащите училище са предимно момичета – 16%, срещу 14% момчета. По данни на Евростат през 2009 г. 14.7% в България са отпаднали преждевременно от училище. През 2010 г. ранно отпадналите са 13.9%.

5 у нас равно на 3 в Лондон

Петицата на матурата у нас е равна на тройка по света, съобщиха езиковеди. Те се обявиха против скалата, по която се оценяват сега зр...

„Има силна връзка между младежката безработица, ранното отпадане от училище и несъответствието между нуждите на бизнеса и качеството на образованието”, каза Такева.

Над 70% от децата в България са обхванати от предучилищното образование. Този показател е един от най-високите в Европа, каза Такева.

ИСС предлага да се обвързва издаването на свидетелство за управление на МПС със съответна степен на образование. Предлага се също осигуряване на безплатни учебници за децата, както и стипендии за ученици от социално слаби семейства. Мярка за поощряване на родителите от малцинствата да пускат децата си на училище е те да получават предимство при кандидатстване по програми за временна заетост. От ИСС предлагат законодателни промени – децентрализация на управление на образователната система. Над 45 000 учители ще бъдат включени в подобряване на квалификацията си, каза Такева. В момента се води дискусия за задължителната предучилищна подготовка на децата.

Редактор: Яна Баярова

Родители се заканват, че ще съдят просветния министър

След вчерашното протестно шествие срещу закриването на ОУ "Отец Паисий" в Добрич, ученици, преподаватели и родители казаха, че са склон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование

Какво да правите, ако цветовете на доматите падат
Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

Падащите доматени цветове са сериозен проблем, поради който градинарят може да остане без реколта от домати. Основната причина за това неприятно...