Как поколенията "Зет" и "Алфа" трябва да се обучават в училище?

11621
 Как поколенията "Зет" и "Алфа" трябва да се обучават в училище?
Снимка: Bojilova

Майсторски клас за иновациите в образованието, инициатива на Световния образователен форум, се провежда днес в Пловдив. В залата има 220 учители и директори от 50 населени места, а лектор е основателят на Световния образователен форум - финландският педагог Тон Дюиф.

Понякога отношението на децата към училището се променя с нещо съвсем дребно. Когато преобразиш учебната стая така, че да няма първи и последен чин, а всички да са равнопоставени в пространството и да работят в групи, на децата от поколението "Зед и Алфа" им става по-уютно. Ако си дадеш сметка,че като учител със суетене им отнемаш 25% от времето на часа, вместо да ги оставиш те да търсят отговорите, също настъпва промяна. Какво да говорим пък за облачните технологии, виртуалните уроци, смарт новостите. Всички тези предизвикателства стоят пред учителското съсловие, което трябва да забрави черната дъска и дневника и да влезе някак в час с децата, които научават да боравят с компютър преди да са проговорили - такава е философията на майсторския клас. 

В сайта на МОН ще има новини за хора с увреден слух

До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на вед...

294 са иновативните училища у нас, най- много са в столицата и Пловдив, но далеч не само големите градове се надпреварват в тази посока, на картата на България днес бяха показани и много малки населени места. Само за една година нови сто училища в сравнение с предишната са опитали нещо ново, с което да привлекат интереса на децата и да превърнат образователния процес в занимание, което те харесват и в което участват активно. Това каза зам. министърът на образованието Деница Сачева, която откри форума. За една година е рано да се проследи кривата на успеваемостта в иновативните училище, но и с просто око се забелязва, че децата са започнали да ходят с по- голямо желание в класните стаи. А както каза и основният лектор, голямата промяна започва с малки стъпки. 
Какво точно става в училищата, където учители и директори са дали воля на фантазията и на опита си, ще се разбере с подробности на 3 декември в София, където ще има специален форум с изложение на иновативните училища. Пред участниците в залата в Пловдив днес бе показан кратък видеофилм с опита на ОУ "Райна Княгиня", но подобни подходи има и в други пловдивски училища. Особено ценни са те в районите с преобладаващо ромско население, където по принцип децата изпитват трудности в учебния процес.

В ОУ "Пенчо Славейков" в Столипиново, например, 14 учебни стаи в началния курс са изрисувани тематично от учителя по рисуване със сюжет, избран от самите деца. Цяла една стена разказва приказки, събира любими герои от анимационни филми, показва Космоса или води в бита на едновремешна България. Масите на децата са разположени в кръг, наистина няма първи и последен чин, а всяка стая има и своя екологичен ъгъл, в който растат растения, за които се грижат самите те. Това е само една от посоките, в които учителите от началния курс могат да променят отношението на децата към училището. 

"Изискванията към училището в момента са големи, и от бизнеса, и от родителите, а те ще стават и по- големи", каза днес Деница Сачева." Днешните ученици не искат да възприемат информацията наготово, те искат да се уверят, че това, което им преподава учителят, наистина е така и почти веднага го проверяват в мрежата." 

Освен новите технологии, друга посока за разчупване на класическия образователен процес, е сътрудничеството с културни и социални институции. Децата много по-лесно разбират нещата, когато попаднат в среда, поднасяща им фактите в музея, например. Или когато възприемат литературна творба чрез театрална постановка.

Ученици ще започват първия си час с творби на Петко Славейков

“Да започнем деня със Славейков” е една от инициативите по време на Славейковите дни във Второ основно училище “Петко...

 Ако досега за иновациите се грижеха по места учителите и директорите, от следващата учебна година Министерството на образованието не само ще хвали постигнатото, но и ще финансира проектите с грантове. Така при доказан добър резултат на един експеримент, след три до пет години той ще бъде прилаган и в други учебни заведения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование