Много е вероятно съдът да спре плановете на МОН за нови учебници

6174
Много е вероятно съдът да спре плановете на МОН за нови учебници
Снимка: БГНЕС

Асоциация „Българска книга” (АБК) официално обжалва заповедта на образователния министър Тодор Танев от 8 януари тази година, с която се започва процедура по оценяване и одобряване на проекти за нови учебници за I и V клас за учебната 2016-2017 година. Новината потвърди пред Actualno.com председателят на АБК Веселин Тодоров.

Основната причина за жалбата пред съда са "отчайващо кратките срокове", поясни Тодоров. По думите му са необходими 12 месеца за написване на качествени нови учебници, а МОН в случая дава едва около 7, защото се предполага учебниците да са готови за началото на учебната 2016 – 2017 година. При това положение оценката на АБК е, че ако процедурата не бъде спряна от съда, нови учебници за първолаците и петокласниците ще има в началото на януари 2017 година т.е. след първия срок.

МОН не знае какво прави, но пък може и да се окаже добре накрая

Министерството на образованието представя днес проектите на новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Те предизвикаха критики з...

На въпрос дали заповедта на Танев не облагодетелства директно някого, който предварително е знаел за плановете на МОН и се е подготвил с написването на учебниците, Тодоров отговори, че няма такава информация. Говорих с колеги-издатели, всички са изненадани и шокирани от решението на МОН, каза той.

По думите на Веселин Тодоров със заповедта от 8 януари образователният министър Тодор Танев е направил определени нарушения, заради които съдът може да я отмени. Първо – тя е издадена преди изтичането на срока от 1 месец от публичното оповестяване на проекта за процедура нови учебници (14 декември, 2015 година), в който заинтересованите от участие лица могат да подават възражения. Това е нарушение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Нашите възражения за много кратките срокове така и не бяха разгледани от МОН, уточни Тодоров. Освен това в заповедта липсва разписана методика за оценяване. Заповедта не съотвества и на определени членове от Закона за обществените поръчки за продукти с авторски права – чл. 16, 91, 92, изброи г-н Тодоров.

Оказа се, че издаването на нови учебници със сигурност няма да струва по-малко от 20 млн. лева. Годишно МОН дава 20-40 млн. лева за учебници, посочи председателят на АБК. От думите на Тодоров стана ясно и, че издателите вече имат яснота за учебната програма в цялост, така че да съобразят учебниците спрямо изучаваното в предишни класове.

Съвсем спокойно МОН можеше да направи нововъведенията и да има нови учебници за учебната 2017-2018 година, заяви Веселин Тодоров пред Actualno.com. Това можеше да стане сега – щеше да има 4-5 месеца за оценка на проектите, после щеше да има достатъчно време за написване и производство на учебници. Вместо това МОН се съсредоточава в съдебни битки, рискува заповедта за новите учебници да бъде спряна от съда и през това време да се изпусне и разумният срок за подготовка на нови учебници за учебната 2017-2018 година, предупреди за финал Веселин Тодоров.

Ваня Кастрева: Защо не вярвате на българския учител?

Защо не вярвате на българския учител? Богатият набор от произведения, които трябва да бъдат изучени, изобщо не гарантират за качество. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com