X
 
 

МОН отчете увеличение на насилието в училище, каза с какви мерки ще го бори

904 3
photo of МОН отчете увеличение на насилието в училище, каза с какви мерки ще го бори
Снимка: БГНЕС
Има съществено увеличаване на случаите на агресия в училищата у нас. Това отчете министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции. В плана е предвидено да има ученически патрули от по-големи ученици, които в междучасията да следят дали няма сбивания и пререкания - на принципа "връстници обучават връстници".

"Факт е, че родителите, учителите, всички ние даваме примера, който децата произвеждат в училище. Затова можем да очакваме, че агресията, ще изчезна в училищата, тогава, когато тя изчезне от живота около нас", заяви той и добави: "Ролята на компютърните игри, филмите са също са част от агресията в училище".

МОН представя план за борба с агресията в училище

Днес, 10 април, от 10:00 часа на седмия етаж в МОН министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще представи междуведомст...

По думите му планът е разделен на две групи дейности: до края на 2017 и до края на 2018 г. с ясни отговорности и срокове.

"Най-важни са промените в наредбата за държавния образователен стандарт за приобщаващо образование. Механизмът за превенция на агресия не е достатъчно работещ към момента. Трябва да има механизъм, който да не лежи на плещите на учителя", каза Денков и уточни, че вторият проблем е във взаимодействието между учителите и родителите.

Третата група проблеми е необходимостта от твърде много време, в което учителите са претрупани да попълват документи. "Всичко това ще помогне на учителите да се върнат към основната си дейност да преподават", сигурен е служебният министър.

Втората наредба е свързана с дефинирането на няколко варианта за осигуряване на медицинско обслужване в съответното училище. В Наредбата ще се представят възможните наредби и всяко училище ще избере най-адекватния за себе си. Двете наредби ще изискват определен финансов ресурс, който трябва да бъде заложен.

Отново агресия в училище: Бой между съученици заради момиче

Момче е със счупена челюст след бой с негов съученик, съобщиха от полицията в Монтана. Спречкването станало по време на учебен процес ...

"Нямаме необходимите медицински лица за всяко училище, затова сме приели друг подход, който ще е разписан във вътрешните правила на всяко училище", каза ръководителят на ведомството.

Трябва да де изготви добре обоснована система, чрез която всяко дете да има достъп до психолог и педагогически специалист. "За това са необходими около 17 млн. лв.", сметна той.

Втората група мерки е свързана с предоставяне на експертна помощ от други институции на учителите и директорите от други институции. "Учителите имат нужда от експертна помощ, казусите са различни, трябва да де реагира бързо", категоричен е Денков.

Третият тип дейности е свързан с развитието на набора от извънкласни дейности. Тази система в областта на спорта, науката, културата, техниката трябва да се развие допълнително така че всяко дете да има достъп до съответната дейност.

Малки, но вече знаят - всички проблеми се решават с бой!

Насилие между шестокласнички разбуни духовете в социалните мрежи. На видеото момиче, което видимо е непълнолетно, е ритано в главата и ...

Денков обяви, че програмата "Твоят час" не работи достатъчно добре и учителите се оплакват от проекта.

Другият тип дейности е свързан с включването на родителите за борбата с агресията в училище. Следващата група мерки са свързани с координация на различните институции по места.

"Не е достатъчно да има видеокамери в училищата, важно е как се използва информацията за тях. Трябва да има координационен механизъм, който да обсъжда проблемните случаи.

На въпрос на Actualno.com колко ще струва в крайна сметка планът за превенция и борба с агресията и дали необходимите средства ще легнат на гърба на делегираните бюджети на всяко училище, министърът на образованието уточни, че в момента текат разчети и в края на май със съдействието на Финансовото министерство ще бъдат ясни точните цифри извън необходимите 17 млн. лв. за психолози и педагози в училище. По думите на проф. Денков всяка институция, която е участвала в обсъждането на плана за превенция на агресията е дала яснота с какви средства може да помогне.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Даже мога да предложа лозунги: "На борба за нови борби!", "Да борим агресията чрез агресия!"
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Айде сега даскалите да изпишат 100 кила бяла хартия с бодри рапорти за успехите в борбата с агресията!! А в това време гаменчетата по коридорите да тормозят всичко живо.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  В училищата трябва да бъдат назначени възпитатели, които да отговарят за дисциплината в междучасията и при необходимост да се намесват в часовете. Действията на възпитателите, както и мерките на ръководството да бъдат описани в правилник и да няма мърдане за децата на разни баровци, мутри и на който и да е. Преди години бяха изгонили дъщерята на Майк Тайсън от училище, за това че е заплашвала с ба виж още ›› ща си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Превъзпитаха я! Меган Маркъл вече носи ч...

Младоженците принц Хари и Меган Маркъл направиха своята първа официална поява след сватбата им, която се състоя на 19 май. Двамата бях...

missing image
Борисов: Реакторите на "Белене" не са до...

Премиерът Бойко Борисов коментира пред Министерския съвет темата за АЕЦ "Белене", която отново е актуална в последните дни. "Относно А...