X
 
 
 

МОН отчете увеличение на насилието в училище, каза с какви мерки ще го бори

876 3
photo of МОН отчете увеличение на насилието в училище, каза с какви мерки ще го бори
Снимка: БГНЕС
Има съществено увеличаване на случаите на агресия в училищата у нас. Това отчете министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при представянето на междуинституционален план за превенция на агресията и за засилване на сигурността в образователните институции. В плана е предвидено да има ученически патрули от по-големи ученици, които в междучасията да следят дали няма сбивания и пререкания - на принципа "връстници обучават връстници".

"Факт е, че родителите, учителите, всички ние даваме примера, който децата произвеждат в училище. Затова можем да очакваме, че агресията, ще изчезна в училищата, тогава, когато тя изчезне от живота около нас", заяви той и добави: "Ролята на компютърните игри, филмите са също са част от агресията в училище".

МОН представя план за борба с агресията в училище

Днес, 10 април, от 10:00 часа на седмия етаж в МОН министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще представи междуведомст...

По думите му планът е разделен на две групи дейности: до края на 2017 и до края на 2018 г. с ясни отговорности и срокове.

"Най-важни са промените в наредбата за държавния образователен стандарт за приобщаващо образование. Механизмът за превенция на агресия не е достатъчно работещ към момента. Трябва да има механизъм, който да не лежи на плещите на учителя", каза Денков и уточни, че вторият проблем е във взаимодействието между учителите и родителите.

Третата група проблеми е необходимостта от твърде много време, в което учителите са претрупани да попълват документи. "Всичко това ще помогне на учителите да се върнат към основната си дейност да преподават", сигурен е служебният министър.

Втората наредба е свързана с дефинирането на няколко варианта за осигуряване на медицинско обслужване в съответното училище. В Наредбата ще се представят възможните наредби и всяко училище ще избере най-адекватния за себе си. Двете наредби ще изискват определен финансов ресурс, който трябва да бъде заложен.

Отново агресия в училище: Бой между съученици заради момиче

Момче е със счупена челюст след бой с негов съученик, съобщиха от полицията в Монтана. Спречкването станало по време на учебен процес ...

"Нямаме необходимите медицински лица за всяко училище, затова сме приели друг подход, който ще е разписан във вътрешните правила на всяко училище", каза ръководителят на ведомството.

Трябва да де изготви добре обоснована система, чрез която всяко дете да има достъп до психолог и педагогически специалист. "За това са необходими около 17 млн. лв.", сметна той.

Втората група мерки е свързана с предоставяне на експертна помощ от други институции на учителите и директорите от други институции. "Учителите имат нужда от експертна помощ, казусите са различни, трябва да де реагира бързо", категоричен е Денков.

Третият тип дейности е свързан с развитието на набора от извънкласни дейности. Тази система в областта на спорта, науката, културата, техниката трябва да се развие допълнително така че всяко дете да има достъп до съответната дейност.

Малки, но вече знаят - всички проблеми се решават с бой!

Насилие между шестокласнички разбуни духовете в социалните мрежи. На видеото момиче, което видимо е непълнолетно, е ритано в главата и ...

Денков обяви, че програмата "Твоят час" не работи достатъчно добре и учителите се оплакват от проекта.

Другият тип дейности е свързан с включването на родителите за борбата с агресията в училище. Следващата група мерки са свързани с координация на различните институции по места.

"Не е достатъчно да има видеокамери в училищата, важно е как се използва информацията за тях. Трябва да има координационен механизъм, който да обсъжда проблемните случаи.

На въпрос на Actualno.com колко ще струва в крайна сметка планът за превенция и борба с агресията и дали необходимите средства ще легнат на гърба на делегираните бюджети на всяко училище, министърът на образованието уточни, че в момента текат разчети и в края на май със съдействието на Финансовото министерство ще бъдат ясни точните цифри извън необходимите 17 млн. лв. за психолози и педагози в училище. По думите на проф. Денков всяка институция, която е участвала в обсъждането на плана за превенция на агресията е дала яснота с какви средства може да помогне.

Actualno.com

Етикети:

3 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Даже мога да предложа лозунги: "На борба за нови борби!", "Да борим агресията чрез агресия!"
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Айде сега даскалите да изпишат 100 кила бяла хартия с бодри рапорти за успехите в борбата с агресията!! А в това време гаменчетата по коридорите да тормозят всичко живо.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  В училищата трябва да бъдат назначени възпитатели, които да отговарят за дисциплината в междучасията и при необходимост да се намесват в часовете. Действията на възпитателите, както и мерките на ръководството да бъдат описани в правилник и да няма мърдане за децата на разни баровци, мутри и на който и да е. Преди години бяха изгонили дъщерята на Майк Тайсън от училище, за това че е заплашвала с ба виж още ›› ща си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.