Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

4329
Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров
Снимка: SoftUni

IT секторът предоставя добър набор от перспективи и възможности за професионална реализация за всеки, който подхожда със старание и желание за развитие в сферата. А има ли изгледи българският IT пазар да измести фокуса от аутсорсинг към разработване на собствени продукти? Как може индустрията да си осигури устойчив набор от технологични таланти на фона на текущите демографски предизвикателства? И как прохождащите в сферата да бъдат по-уверени? 

Днес по тези и други теми разговаряме с Валентин Змийчаров – образователен директор в СофтУни – водещата институция в България, предоставяща качествени, достъпни и практически обучителни програми и курсове по програмиране, QA, дигитален маркетинг и дизайн.  

Валентин има 12 години опит в IT сферата. Първите 6 години като програмист. От 6 години се занимава с управление на хора. В момента е директор на образователния отдел в СофтУни. Следва докторантура по Изкуствен интелект в Софийския Университет. Страст му е да подобрява ефективността и да извлича максимални резултати чрез основен фокус, насочен към хората, и превръщане на работата в удоволствие.

Като човек, прекарал години в ИТ средите, споделете какво според вас е развитието на ИТ сферата в България и какво бъдеще виждате за професионалистите в нея?

Според последното и най-голямо проучване на ИТ пазара в страната ни - БАСКОМ барометър, декември 2023 година - сферата продължава да расте с темп от 12% и за тази година. Предстои да разберем дали този темп ще включва разрастване на заетите ИТ специалисти по аутсорсинг проекти или по собствени продукти на компаниите.

Разликата между тези две възможности се обуславя в това, че докато работата по аутсорсинг проекти зависи от чужди фактори, като желанието на чуждестранни компании да инвестират в българския ИТ пазар, разработването на собствени продукти, които да продава един бизнес, оставя предпоставки за дългосрочна стратегия, за ръст и предвидимост на всяка компания.

Какви възможности има българският ИТ пазар за преминаване от аутсорсинг към разработване на собствени продукти и какви предизвикателства могат да възникнат по време на потенциален такъв преход? 

Имаме много добри основи за разработване на собствени продукти в IT сферата. Присъствието ни в Европейския съюз отваря много врати. Наличието на много висококвалифицирани специалисти на световно ниво, които работят (предимно) в чуждестранни компании. Развитието на все повече центрове за финансиране и поощряване на нови компании.

Добрият пример от вече създадени компании с български корени като Payhawk (за която всички чуваме), но и много други като Chaos, SiteGround, Trading 212, Fadata, Nemetschek Bulgaria, Nexo, OfficeRnD, Shkolo, M2M services, Kelvin Health. Институтът INSAIT, който подготвя топ таланти на световно ниво, е много позитивен фактор в тази насока. Вярваме, че в СофтУни ще помогнем за обръщането на тенденцията и ще дадем основи на повече и повече хора да основават свои компании.

България е изправена пред демографска криза. Какви са последиците от това за ИТ сектора и как индустрията може да се адаптира, за да осигури устойчив набор от таланти?

Не само България, но почти целият свят е с много ниски нива на раждаемост. Според думи на Илон Мъск: "най-големият проблем, пред който ще се изправи светът след 20 години, е значителното намаляването на населението". ИТ секторът, обаче, е един от малкото сектори, които не биха се повлияли от демографската криза.

Населението на България със сигурност ще намалява до 70-те години на този век и ние няма какво да направим по въпроса. Можем да влияем за годините след това. Със сигурност в сфери, в които производителността е директно свързана с броя хора, няма как да се конкурираме с държави като Индия и някои страни от Африка. За щастие IT не е такъв сектор. Чрез различни оптимизации, навлизане на изкуствен интелект и подобряване на качеството ще можем да вършим повече работа с по-малко хора. При устойчиво развитие и инвестиране в образование ще можем да осигурим нужния набор от таланти.

Все още се наблюдава голямо търсене на ИТ специалисти, незавизисмо от известните колебания в сектора. Как могат начинаещите в сферата да се адаптират и развиват успешно в тази среда?

Най-важното е IT специалистите да не възприемат себе си като "кодери" и "изпълнители", а като хора, които решават проблеми чрез различни инструменти в програмирането. Инструментите се менят, но основите и умението да решаваш проблеми - не. Най-полезният съвет, който мога да дам, освен да залагат на качествено и практическо образование и да натрупват добри основи, е да решават реални проблеми.

Възможностите са безкрайни - да се направи сайт на малкия фитнес от квартала, да се направи приложение за запазване на час за автомивката на приятел или роднина, да се направи каталог на любимите игри, да се запознае човек с кода на библиотеката, която използва, и много други. Уменията, които се придобиват при решаването на реален проблем, не могат да се сравнят с нищо. Всеки в сферата е облагодетелстван, защото, за да започне да решава реални проблеми, има нужда от само един лаптоп, знания и желание.

Като образователен директор на SoftUni, как съобразявате образователните си програми с развиващите се нужди на ИТ индустрията, с оглед на настоящите предизвикателства?  

В СофтУни развитието е толкова динамично, че няма как да се предаде с думи. Буквално на ежедневна база се преглеждат всички обучения и обратни връзки от потребителите. Прави се редовно проучване на пазара, програмите се адаптират. Постоянно търсим нови начини, с които да донесем стойност на потребителите и да им дадем възможност да изпъкнат.

В професионалните ни модули предоставяме безплатно курс "IT Career Booster" и консултация с наши специалисти за кариерно развитие. Търсим начини как в бъдеще да предоставим възможност за работа по реални проекти на най-добрите ни студенти във всички направления. Силно вярваме, че в стремежа си за постоянно подобрение и предоставяне на по-качествено образование, хората получават стойност и допринасят за подобряването на нивото в цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com