Родители сигнализират за дискриминация при прием в 32 СОУ в София

45026
Родители сигнализират за дискриминация при прием в 32 СОУ в София
Снимка: iStock/Guliver

Родители сигнализират за дискриминация при прием на първокласници в 32 СОУ в София.

Във връзка с започналата кампания по прием на ученици в 1-ви клас, бихме желали да Ви информираме за изключително тревожен дискриминационен факт на територията на 32-ро СОУ, предразполагащ към развитието на корупционни практики. Молим, да помогнете да се реши това безумие, пишат те в свое писмо до медиите.

Както всяка година, така и тази училищата в гр. София, съобразявайки се с нормативната уредба сами определят правилата, реда и критериите за прием на първокласници. Така, привидно спазили закона се оказва, че някои училищата не предоставят на ученици които живеят в непосредствена близост от училището абсолютно никакви преференции (описани като правила), опитвайки се да привлекат по-заможни родители. Обикновено се подхожда от страна на управата с „разбиране“ и много условности. Оказва се, че ученик живеещ на километри от учебното заведение е по-привелигирован (възползващ се от преференцията „Месторабота на родител“), от този живеещ на съседния тротоар - но извън описаната от училището зона.

Такъв е и случая с 32-ро СОУ в София. С прието решение на ПС №  6 от 18.02.2016г., ръководеното от г-жа Нели Костова училище, приема привидно напълно коректни правила за прием в първи клас за учебната 2016/2017. Както почти навсякъде и тук има съответно няколко основни критерия за прием – „Местоживеене в района“, „Месторабота“ и „Друго дете в семейството, обучаващо се в училището“. Проблемът е най-вече в логиката на обхвата по който са ограничени въпросните райони.

Няма бомба в 32-ро СОУ в София

Няма опасност за учениците и сградата на столичното 32-ро СОУ, предаде БГНЕС След направена от МВР проверка се оказа, че сигналът за б...

Един по задълбочен поглед и справка по карта може да покаже, че в т. нар. „район по местоживеене“ през настоящата година е толкова стеснен, че обхваща само такава площ в която 90% от сградния фонд са офиси, административни сгради и/или магазини (зоната ограничена от ул. „Позитано“, ул. „Пиротска“, ул. „Отец Паисий“, бул. „Княгина Мария Луиза”), като напълно дискриминационно се изпуска основната жилищна част от района намиращ се в непосредствена близост около училището (заключена условно между улиците „Цар Симеон“ и „Княгиня Мария Луйза“) - зона която предните години напълно логично е била включена в обхвата.

Така, през настоящата година обхвата на обусловената зона буквално свършва на тротоара зад учебното заведение. Така училището по безспорен начин дискриминира живущите деца в непосредствена близост, а именно частта от улиците „Софрони Врачански”, “Антим 1-ви” и „Отец Паисий“ намиращи се под ул. „Пиротска“. Оказва се, че напълно законно и „по-правилата“ живущите непосредствено зад 32-ро СОУ деца са оставени на милостта на директорката, допълват родителите.

Вероятно и от управата на 32-ро СОУ са наясно за това кой район е в непосредствена близост до повереното им учебно заведение, ако се съди по логиката на определения от тях т. нар. „ район по месторабота“. Тук той е вече многократно по-обширен и обхваща карето ограничено от ул. „Позитано“ и ул. „Пиротска“ , ул. „Отец Паисий“ и бул. „Княгина Мария Луиза”. Очевидно следваната логика от г-жа Нели Костова тук, е привличането на „по-желаните“ ученици на родители, които работят в авторитетните инстиуции в района, пред по-нежеланите - просто живущи там, допълват още майките в писмото си.

Недопустимо е децата да се делят от страна на управата на което и да е училище на „желани“ и „нежелани“. Недопустимо е и писането на толкова тенденциозно ограничаващи критерии за прием. Това заедно с тенденциозно направената огромна зона по месторабота, включваща в обхвата си основно ключови институции - централи на банки, министерства, държавни институции и др., очевидно големите амбиции и тенденциозност в действията на управата, само могат да алармират за процесите които се случват там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com