Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танев доволен: Тези матури бяха най-успешните

24 май 2015, 11:07 часа • 11906 прочитания

Току-що приключилите матури са най-успешните досега, заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Той коментира въпроса за изтичането на информация по време на изпитите, както и това, че по повод препитването на зрелостниците неизвестен човек името "Пейо Яворов" написа във Фейсбук: "Успех на всички утре. Дано ще ме научили добре".

"Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави, ще даде съвсем ясно каква е картината. От това по-добри матури отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината. Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване, в колкото максималния брой на хванатите в една от последните години.

Системата работи добре, задачата беше генерирана пред мен, не мога да кажа за моя екип от 5 души, които бяха там, че някой от тях ще започне. Никакви осем часа. Осем часа по-рано е казано, че "аз съм Яворов“. Само авторът е казан. Нека този нихилизъм, който съществува в държавните институции, тази тревога, която ние генерираме ние с този разговор, неверието в министерството, да не помагаме на тези, които искат да го направят.

Министерството не е единственият органи, който трябва да гарантира намаляването на тези случаи. Съвсем е ясно на всеки, че ние не можем да ги избегнем 100-процентово. Важното е да има спокойствие в системата и това да бъдат изолирани случаи", заяви той.

Според Тодор Танев българското образование все още е на ниво.

"Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се, и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за 21 век.

Казано с по-прости думи, учебното съдържание в учебниците трябва да се промени радикално. Затова много държим на новите образователни стандарти, които ще последват новия закона за училищното образование да бъдат направени по начин, който да съответства на стремежите на цялото ни общество. Що се отнася до връзката с живота, която сега вече е основна, нещо, което е липсвало над 100 години, ние пускаме българския бизнес, българската наука да сътрудничи на образователната сфера в правенето на учебните програми и т. н. Т. е. ние ще имаме паритет с тях, няма да е единствено министерството и образователната система, която да се намесва и да диктува на живота, по-скоро ще става дума за един диалог между всички – работодатели, профсъюзи, местни ръководства, общественост, родители, неправителствени организации с министерството и организирани от министерството да правим тези нови стандарти. 4-степенната т.нар. наскоро образователна система, която да допълни 2-степенната, която имаме в момента, училищно и висше, да бъде допълнена и с много добро професионално образование, да възстановим това, което имахме в миналото и да го направим още по-добро, плюс центровете на върхови постижения, но още повече клъстерите, които обединяват производство и технологии, и иновации", заяви той.

Танев коментира и изследването на УНИЦЕФ, според което 22% от младежите у нас нито учат, нито работят.

"Това е така и на ПИЗА изследванията са ни добре известни. С моя екип, който работи от 6 месеца, вземаме всички мерки. Мига да кажа, че през последните 2 години имаме подобрение на състоянието от тогава в цифри, това не означава, че сме добре. Казах, с тези учебници, които имаме в момента, с това учебно съдържание, с тия държавни стандарти, ние няма да можем да решим въпроса. Надявам се, че след като новият закон излезе, след като напишем новите стандарти и излязат нови учебници, след като въведем информационните технологии, започвайки от Северозападния край. Надявам се, че ще имаме много по-решителни крачки в посока на подобрение на нашата образователна система

Засега вече сме готови с три законопроекта, отделно от училищното образование. Те ще бъдат разгледани. И следващото е да видим как ще бъдат обсъждани публично тези нови стандарти, държа на това те бъдат максимално широко обществено обсъдени", допълни той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес