Учени искат в учебниците по история да се впише нова теза за произхода на българите

26640
Учени искат в учебниците по история да се впише нова теза за произхода на българите
Снимка: БГНЕС

Историци се обединяват около общи корекции, които да бъдат направени в учебниците по История и цивилизация. Уточненията и допълненията са посочени в писма-подписки до министерството на образованието и науката, министъра на културата, председателя на БАН. Писмата са подписани от над 20 учени, съобщи Mediapool.

Проф. Петко Колев - председател на фондацията, посочи, че е събрана "критична маса от учени", които са дали живот на хипотеза, че българската държава е създадена през 165 година от Христа и през 2015 г. се отбелязва 1850-годинишнина.

Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" наблегна на факта, че правилното изписване на титлата на владетелите от предхристиянскара епоха трябва да е "кан", вместо разпространената "хан". Той обясни, че това са две различни титли.

Акад. Георги Марков от Института за исторически изследвания на БАН коментира, че учебниците по история са били пренаписвани многократно, за да служат на политическите режими в страната. Историята е точна наука и вече не е слугиня на политиката, заяви той и добави, че историците призовават към национално единство. Те предлагат 6 септември - Ден на Съединението на България, да бъде обявен за Ден на Единението на българите.

Кконкретните предложения за промени в новите учебници по история са:

Акад. Гълъбов: Българите не са славяни по ген

Древните българи не са били просто една ордичка, не са конен народ, те са създали просото и лимеца, знаели са да тъкат килими, владеели...

- Прабългари да се замени с древни българи.

- Произходът на древните българи е индоевропейски.

- Да се акцентира около факта, че още през 480 г. има българи в Панония.

- Титлата на българските владетели е „кан”.

- Да се изучава Волжска България.

Павел Серафимов пред Actualno.com: Българите са наследници на траките

Павел Серафимов или както е известен в интернет пространството – Спароток, е автор на най-големия блог, защитаващ автохтонната те...

- Въстанието на Асен и Петър е избухнало през ранната есен на 1185 г.

- Обесването на Васил Левски е на 18 февруари, а не на 19-и.

- Христо Ботев е убит на 1 юни.

- Да се разшири познанието за иранския древен свят, защото ние сме негови наследници.

- Началото на българската държавност да бъде положено в 165 г.

Ново генетично изследване: Българите са европейци, нямат тюркско-монголски произход

Ние сме народ с европейска генетична структура. Това показва изследване на генетичната характеристика на населението на България, прове...

- Не е уместна периодизацията първа, втора и трета българска държава.

- Националният календар да бъде коректен, като се изчистят разминаванията заради Юлианския и заменилия го Григориански календар и др.

Във връзка с официалното становище на Института по история на БАН и на много авторитетни български историци, Института по Древни цивилизации организира научен семинар на тема: “Генетични данни от археологически останки от древното население на Балканите и близостта му с българите.”

Целта на семинара е да представи основно 3 теми - анализ на възможността съвременните българи да са наследници на всеки потенциален прародител на българите (първите земеделци на земята; първобитните ловци – събирачи; енеолитните земеделци от България; мумиите от Тарим; скитите; траките и на прабългарите) по генетични данни; оценка на възможността българите и траките да произлизат от местното население на Балканите и карти на очертанията на древни български държави, получени чрез прецизно нанасяне на топоними произлизащи от древно - българските етноними на географска карта с помощта на нов метод за прецизно реконструиране на структурата на стари държави с помощта на космически технологии.

Според организаторите на семинара всички концепции в становището на Института по история на БАН се подкрепят напълно от генетичните данни от археологически останки от древното население на Балканите и близостта му с българите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com