Учители с писмо до Борисов: Категорично "против" връщане в клас от 4 януари

7459
Учители с писмо до Борисов: Категорично "против" връщане в клас от 4 януари
Снимка: iStock

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, главния държавен санитарен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, Министерския съвет и министъра на образованието Красимир Вълчев, от неформално обединение  "Учители за безопасно образование" настояват да се преосмисли решението за връщане на присъственото обучение за най-малките от 4 януари.

Според тях данните от тестовете в момента не дават реална представа за броя на заразените от коронавирус, а отварянето на класните стаи ще доведе до трета вълна от COVID-19 в България. В същото време новият щам на вируса и новозаразените ще компрометират започналата ваксинация. Това са част от аргументите в писмото на групата учители.

ЮНЕСКО призова първите ваксинирани за COVID-19 да са учителите

Агенцията на ООН за образование, ЮНЕСКО, призова в понеделник правителствата да дадат на учителите приоритетен достъп до новите ваксини...

Ето какво пишат те:

"Неформално обединение „Учители за безопасно образование“ изразява категоричното си несъгласие относно възстановяване на учебния процес от 04.01.2021 г. Считаме, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени. Възстановяването на присъствени занятия за 1-4 клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще доведе до трета вълна от КОВИД-19 в България. Масовото празнуване, както и новият щам на вируса, който е с 70% по-заразен и засягащ предимно деца и млади хора, ще компрометира и процеса на ваксинация, който започва и в България. По данни на института „Роберт Кох“ и д-р Велислава Петрова, епидемиолог в университета в Кеймбридж, в период на ваксинация учебните заведения трябва да останат затворени. Тяхното отваряне би довело до нова епидемична вълна, би могла да се появи нова мутация на вируса и по този начин се провали и ваксинацията на цялото население.

На 02.12 ЕК публикува становището на ЕСDC, според която би трябвало да има период от минимум десет дни след празниците, за да се добие реална представа за епидемичната картина в страната. Ето защо настояваме учебните занятия да не се възстановяват в присъствена форма от 04.01.2021 г., а да продължат в електронна среда.

Липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, ще доведе до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината.

Научни данни от най-престижните медицински проучвания, както и на Lancet, доказаха, че децата са решаващ фактор при разпространение на заразата. Затварянето на учебните заведения води до процентно намаление на репродуктивното число R между 38-54 %. Установено е и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне.

Карантината раздели родители и учители

Окончателно анонсираното отваряне на детските градини и ясли в София няма да се случи. Информацията потвърди столичният кмет Йорданка Ф...

Установено е, че заразените деца имат значително по-високо количество вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните.

"Децата не са имунизирани срещу тази инфекция и техните симптоми не корелират с излагането на заразата", казва Алесио Фасано, директор на имунологичния и биологичен изследователски център в MGH.

Ние считаме, че опазването на човешки животи е най-висшата ценност. Това е мисия и задължение на всички нас. Ето защо в ситуация на пандемия, както и с настъпващите грипни вируси, електронното обучение е единствената разумна алтернатива и то трябва да продължи.", завършват от неформалното обединение "Учители за безопасно образование".

Предварително проучване: Едва 20% от учителите искат да се ваксинират

Седмицата на коронавируса: Сериозно понижение на новите случаи, на хоспитализираните и на смъртните случаи

10 дни допълнителен платен отпуск за преболедувалите COVID-19 учители

Учителите ще получават по 15 лв. за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на занимания с ученици, които учат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование