Вдигат учителските заплати

13509
Вдигат учителските заплати

Учителските заплати най-вероятно ще бъдат вдигнати от 1 януари 2013-а. Увеличението ще стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов във Варна, предаде КРОСС.

Той откри в курорта „Св. св. Константин и Елена" информационна среща за възможностите за участие във финансираната от Европейския съюз програма „Идеи". Тя цели да привлича и задържа най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие на младите и на вече утвърдените изследователи.

След среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители всички са се обединили около мнението, че учителите заслужават и трябва да получат повече.

Средната учителска заплата в страната е около 730 лева. Има училища, в които те взимат и над 1 000 лева, особено в професионални гимназии. „30-те лева повишение, които преподавателите искат, са малко", смята Игнатов.

Той допълни, че само за тази и за следващата година допълнително в образованието ще влязат 520 млн. лева европейски пари. Една част от тях ще бъдат изразходвани за ученически и студентски практики, за допълнителна квалификация на учителите, за подкрепа на младите учени и други.

„За 3-те години около 1 400 докторанти и млади учени са получили финансова подкрепа, а тя е 20 000 лева на проект. Аз като бях докторант, копаех канали, строях къщи. На Моллов къщата в София, той не знае, но аз съм я построил, за да мога тогава да си платя аспирантурата, защото тогава държавата абдикира", призна министърът.

Той обясни, че места за 5-годишните деца, които задължително вече трябва да ходят на детска градина, има поне в големите градове. „Миналата година 66% от общините въведоха задължителната детска градина за 5-годишните. Тази година би трябвало и останалите 34%.", разкри Игнатов.

Броят на първокласниците е приблизително същият като миналата година, каза още Игнатов.

Игнатов посочи, че учебната година ще тръгне на 17 септември, защото тогава се пада понеделник. "Тази учебна година ще ни зарадва и с ново училище в Съединение, чийто строеж е започнал през 1983 година и си представете колко години са минали. Давани са малко пари, сега дадохме 1 милион от МОМН и ще го открием обаче за 1 ноември", съобщи Игнатов, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че закритите училища в България за периода от 3 години са 114. "Най-голямата криза в училищното образование беше през 2008 година, защото тогава се започна оптимизацията на училищната мрежа. Над 10 000 колеги учители загубиха работа. След това вече процесът се нормализира и сега с въвеждането на целодневна организация на учебния ден на децата, голяма част от учителите, които навремето си загубиха работата, се връщат, защото за занималните имаме нужда от учители. Освен това, това струва пари", заяви Игнатов. Той каза, че от 1 април се е повишил стандартът и държавата до края на годината дава с 69 милиона повече за целодневната организация.

"Вече имаме първи клас, втори клас, сега започва третата година, ще има и четвърти клас. Има много различни мнения дали е добра целодневната организация или не, но нас ни интересува мнението на родителите. Те искат да знаят къде са децата им, искат да знаят, че с тях все пак се занимават професионалисти. Имаме увеличение на стандарта и за детските градини и за яслите и то не само от бюджета. По програма "Регионално развитие" за изграждането на детски градини и ясли са влезли 190 млн. лева. Ние имаме само за тази и за следващата година допълнителни в образованието 520 млн. лева европейски пари. При бюджет близо 2,8 млрд. сме добавили още 520 млн. – за ученически и студентски практики – 90 млн. лева, квалификация на учителите – 75 млн. лева", каза Игнатов.

Той посочи, че най-хубавата програма е "Успех", защото там са всичките желания на децата и учителите, които искат да се занимават със спорт и с друго – там са 100 млн. лева. "Това са пари, които допълнително влизат. Например един учител ако се занимава с едно дете по програма "Успех" за един час получава 12 лева. Има изключителна активност по програмата. В училищата навсякъде висят рисунки на деца. За средищните училища до 8 клас – за целодневна организация са дадени 180 млн. лева допълнителни пари, това са европейски пари. Дадохме пари за дистанционно и електронно обучение на университетите.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование