X
 
 

Вълчев: Ще ни трябват 9-10 години за преход към едносменен режим в училище

2078
photo of Вълчев: Ще ни трябват 9-10 години за преход към едносменен режим в училище
Снимка: Актуално
“Не е реалистичен срокът за преминаване на училищата на едносменен режим, заложен в наредбата. Тя е променена и регламентира, че всяка община изготвя план за преминаването към него”, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Стара Загора, където присъства на граждански диалог „Европа в нашия дом” на тема образование. Планът не трябва да бъде за много дълъг период от време, за да има амбиция да се постигне целта, но трябва да бъде и реалистичен. Според министъра за най-големите общини, където има най-много училища, са необходими 9 - 10 години за да се преминаване към едносменен режим на обучение. В 64 -65 общини има на двусменен режим, а в половината от тях е заради факта, че две училища учат в една сграда.

Три са мерките за преминаването към едносменен режим. Едната е намаляване на приема от първи или от седми клас, но то не трябва да е голямо, защото в училищата трябва да има достатъчен брой ученици. В един голям град предвид материалната база има възможности за по-равномерно разпределение на децата между училищата, а не да има свръхконцентрация на деца заради търсенето на определени училища заради репутацията им. “С въвеждането на районирането преди 2 години видяхме, че много училища, които преди са имали малко ученици, успяха да приемат повече деца, да наемат добри преподаватели и да създадат предпоставки за добро обучение”, коментира Вълчев.

Вълчев е против насаждането на идеология за самоопределяне на пола в училищата

"Не трябва да допускаме проповядването или навлизането на каквато и да е форма на идеология, свързана със самоопределяне нa пола. Казва...

Втората мярка е дострояване на училища, която фигурира в програмите на почти всички големи общини. В много случаи става въпрос за няколко класни стаи, по-малко са случаите за по-голямо дострояване. Третата мярка е за най-големите градове - строеж на нови училища, което е необходимо, защото може разпределението по квартали да не е най-подходящото, обясни образователния министър.

“Матурите в 10-и клас не са изпити, които да предизвикват напрежение, аналогично на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване след 7-ми клас. Той не е задължителен и не е елиминаторен. Дори една дете да не се яви на него, може да продължи до 12-и клас”, обясни за външното оценяване в 10-и клас, предизвикващо притеснения у учители, ученици и родители, Красимир Вълчев. Изпитите ще са по-скоро за анализ на резултатите от обучението на индивидуално и на училищно нива, както и на нивото на училищната образователна система.

Те ще осигурят проходимост за допълнителен план-прием след 10-и клас най-вече за обединените училища, в които обучението е до 10-и клас. Министърът разясни, че всички системи на училищно образование имат външно оценяване след завършването на три или четири класа, което служи за оценка и анализ. Относително задължително ще бъде оценяването по български език и математика, тъй като двете дисциплини ще фигурират в удостоверенията, които ще получават децата след 10-и клас. “Те ще имат възможност по желание да се явят на външно оценяване по английски език и информационни технологии за определяне на езикова и дигитална компетентност”, каза още Красимир Вълчев. Според него с тези две оценки за придобито ниво по европейската езикова и европейската дигитална рамка, те ще получат сертификат, който би бил полезен на всеки ученик. В момента, ако искат такъв, за получаването му трябва да се плаща на образователни центрове и школи. “Притесненията, за които чуваме, не са толкова непреодолими, по-скоро винаги има притеснения от новото”, категоричен е министър Вълчев, според когото целта на политиката трябва да бъде повече училища децата да имат пълноценна реализация.

По време на на форума образователният министър подчерта, че най-важната битка е да има добри учители, за да има добри специалисти във всички останали професии. „Затова учителите са наш приоритет, а решението на правителството за двойно увеличение на заплатите в четиригодишен период от време, бе ключово“, каза Вълчев и посочи, че за първи път през тази година средната учителска заплата е надвишила тази за страната.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Нова изцепка на Кобрата, пак ще го наказват (ВИДЕО)

Сагата с отнетия лиценз на Кубрат Пулев да се бие на територията на Калифорния е далеч от своя край. Причината за това може да се окажат коментарите...