За първи път в Асеновград започва прилагане на дуалното обучение

6643
За първи път в Асеновград започва прилагане на дуалното обучение
Снимка: Actualno.com

За първи път в Асеновград стартира дуално обучение за гимназисти. 26 ученици ще учат и ще работят едновременно. ПГ „Цар Иван Асен II“ е първото училище в Асеновград, в което се въвежда новият вид учебни занятия. Децата, които ще участват в дуалното обучение, са събрани в една паралелка, разделена в две професии по 13 човека: „Електрообзавеждане на производството“ и „Мехатроника“. Първата специалност представлява поддръжката на различните видове ток - наподобява „Електротехника“ и „Електроника“.

„Мехатроника“ е чистата автоматизация на производството. Тя включва всички комютърни схема и софтуери във фирмата. Асеновградското училище има сключен договор със завод, с който ще си партнират, за да бъде реализиран проектът. В 11-ти и 12-ти клас по учебен план гимназистите имат заложена производствена практика, като три от дните в седмицата ще посещават предприятието, а останалото време ще бъдат в училище. Всеки от учениците ще бъде обучаван от наставници. Разходите на този етап ще се поемат от бизнеса, като собствениците на фирмите са предварително уведомени за това. Очаква се първоначално да се работи по германски стандарт – 30% от финансирането да се реализира от фирмата, обучаваща учениците. Впоследствие плановете са цифрата да нарастне на 50% и накрая да достигне до 70%. Останалата част от сумата се поема от Държавата.

Асеновград е в готовност за нови протести

Жителите на Асеновград имат готовност за нови протести. Това обяви Йордан Тодоров от инициативния комитет на протестиращите. „Пр...

„За да бъдат стимулирани учениците да участват в проекта, ръководството на ПГ „Цар Иван Асен II“ разработи програма, по която се купуват учебници и се отпускат стипендии. Хубавото е, че чрез дуалното обучение децата ще получат професия и едновременно с това, докато учат ще взимат малка сума пари.“, каза за Actualno.com директорът на учебното заведение Йордан Диков. Планира се учениците да подпишат вид трудов договор. Но тъй като са непълнолетни и по закон нямат право да работят на пълен работен ден, за да се осъществи цялостно дуланото обучение, следва да се извърши и промяна в Кодекса на труда. Кандидатите за участие в новия вид учебен процес в Асеновград бяха над 30, но по зададените критерии според Наредбата за приема са избрани 26 от тях.

„Дуалното обучение дава възможност учениците да се ориентират правилно професионално, а след това, ако им хареса работата и се предстваят добре пред работодателя, биха могли да останат в съответната фирма. Идеята е предприятието, в което се обучават младежите, да ги насочи и дори да финансира висшето им образование.“, посочи Диков. Той уточни, че финансови планове на този етап не могат да бъдат направени“, но според последното решение от стандартите за ученика се отпускат около 2 200 лева за учебната година на един младеж, обучаващ се в дневна или задочна форма на обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com