За шестокласниците у нас училището е важно, но безинтересно

3227
За шестокласниците у нас училището е важно, но безинтересно
Снимка: iStock/Guliver

95% от шестокласниците у нас смятат, че е важно да се ходи на училище, а 79% харесват учителите си. Но фактът, че въпреки това почти половината (45%) споделят, че са готови да избягат от час при първа възможност ясно показва, че училището не е адекватно спрямо изискванията на съвременните деца. Това сочат данните на Център за приобщаващо образование от национално представително проучване на шестокласниците в България преди началото на новата учебна година.

Особено ясно това се вижда при въпросите за харесвани и нехаресвани предмети. Любимите на децата предмети са физическо възпитание и спорт (76%), рисуване (57%) и музика (56%) – и това не е изненадващо, тъй като там има учене чрез правене и децата са активни участници в процеса.

Просветният министър иска непосещаването на училище да се счита за престъпление

Непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР, п...

А най-важните предмети за тяхното развитие са най-нехаресвани от децата – историята (43%), математиката (40%), географията (35%) и английският (31%). Почти половината шестокласници (46%) ги обявяват за безинтересни – което означава, че класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават, се проваля да вдъхнови децата към учене.

„В България има около 57 000 шестокласници на година. И те са най-малко изследваната група ученици, която, обаче, се намира в най-критична възраст,“ обясни Димитър Лазаров, програмен директор на Център за приобщаващо образование, и допълни: “Обикновено се вълнуваме силно от 5-ти клас, когато децата започват да учат с много учители, и от 7-ми, когато има матури и кандидатстване. Но шести клас е критичен за самите деца – защото тогава те формират основни възгледи за живота и рискът да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат, е най-голям. Затова битката за интереса им и любовта към ученето се води именно в шести клас – и е от съществено значение за всички нас да спечелим тази битка“.

За много деца обаче сме на път да я изгубим, твърдят експертите от Центъра – изследването сочи, че 30% от шестокласниците у нас са в риск да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат от училище.

Причините за това са много и разнообразни – освен гореспоменатия скучен и труден за усвояване начин на преподаване на ключовите предмети, се оказва, че основните страхове на децата също са свързани с училище. Но противно на популярните твърдения най-много шестокласници се страхуват не от агресията в училище (едва 18% я посочват като нещо, от което се боят), а от неуспех или сериозен провал в ученето – 57%.

Освен това почти една четвърт (23%) от децата в шести клас живеят в семейства в крайна бедност, а 18% имат трудности с българския език в училище. На 14% от шестокласниците им се налага да работят, за да изкарват пари, 12% пътуват до училище в друго населено място, а 10% не живеят с родителите си – все фактори, които поставят децата в допълнителен риск от отпадане.

30 деца получиха допълнителна педагогическа подготовка в лятно училище в Карлово

30 деца получиха допълнителна педагогическа подготовка в лятно училище в Карлово. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив ...

Макар предизвикателствата да са изключително сериозни, решения да се събуди интересът на децата и да се задържат те в училище има, твърдят експертите и споделят няколко основни препоръки:

- Често да се демонстрира на децата защо това, което учат, е важно и как може да се приложи в живота

- Да се въведат повече практически занятия и уроци, свързани с учене чрез правене

- Да се преподава извън класната стая, в среда, свързана с темите на урока. Училището да се отвори навън и при всяка възможност да среща децата с хора извън училището, защото в местната общност има голям неизползван ресурс, който училището може да привлече

Националното представително проучване се организира в рамките на програма „С поглед в бъдещето – училището има смисъл“, която се реализира с финансовата подкрепа на Фондации „Велукс“. С нея Център за приобщаващо образование си поставя за цел да насърчи училището и местната общност заедно да помагат на децата, за да осъзнаят връзката между собствената си реализация и ходенето на училище. Програмата се осъществява сред всички ученици от 6-ти клас в две поредни учебни години, в две партньорски училища в Брезово и Тетевен и служи за основа на разработване на модел, който свърза училищата с местните предприемачи и професионалисти.

210 деца бежанци тръгват на училище в София

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, ще тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от BACK TO SCHOOL:

За маските в училище: предпазват ли учениците от COVID?

"Да обучаваш – означава да се учиш двойно" и други цитати за образованието

Експерти запознават ученици с правилата за безопасност, когато ползват асансьори

Лицемерието загрози първия учебен ден

Вечен живот и телепатия очаква хората

Изкуственият интелект може да стане супервраг за цивилизацията

В страната има само 751 учители по физика

Тя е млада, красива, умна... и е учителка

Над 717 000 ученици тръгнаха на училище

"Мама ме засипа с домашни" или защо децата нямат търпение да отидат на училище (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com