10 самолета за 10 дни: Русия губи самолети 20 пъти по-бързо, отколкото може да ги замени

8538
10 самолета за 10 дни: Русия губи самолети 20 пъти по-бързо, отколкото може да ги замени
Снимка: Getty Images

Военновъздушните сили на Украйна през последните 10 дни свалиха общо 10 руски самолета - изключително скъпия А-50 за далечно радиолокационно откриване, от който вид на Русия й останаха съвсем малко бройки, и девет от най-добрите изтребители-бомбардировачи на руските ВВС - Су-34 и Су-35.

На практика руснаците губят самолети 20 пъти по-бързо, отколкото могат да ги заменят, независимо от факта, че руската аерокосмическа индустрия дори въпреки санкциите, се опитва да произвежда повече от няколко десетки нови бойни самолета годишно, посочва в свой материал Forbes.

Как го правят украинците?

Изданието пише, че не е съвсем ясно как украинците успяват да свалят толкова много самолети. Предполага се, че украинските ВВС използват за целта ракетите Patriot и NASAMS като вероятно са предоставили част от ракетите Patriot на мобилни групи за противовъздушна отбрана, които се движат бързо в близост до фронтовите линии, устройват засада на руските самолети с ракети PAC-2 с обхват от 145 км и след това бързо се предислоцират, за да избегнат контраудар.

Още: Втори свален за днес Су-34: Останаха ли самолети на руснаците?

Но разстоянието, от което украинците свалиха разузнавателния самолет А-50 на 23 февруари - около 200 км - подсказва, че е била задействана ракетна система с по-голям обсег, вероятно съветската С-200, предполага изданието. Впрочем източник от украинското разузнаване вече призна, че това действително е станало с модернизирана версия на С-200. Още: Руският А-50 е свален с модернизирана ПВО С-200: Източник от ГУР

Според Forbes тайната на украинците е в преместването на част от батареите за ПВО NASAMS с обсег от 40 км по-близо до фронтовата линия. И вероятно тъкмо по тази причина руснаците успяха на 26 февруари за първи път да открият и унищожат един NASAMS край Запорожие.

Украинците поемат голям риск

Друг вариант е украинците да са разположили всички горепосочени системи накуп в близост до фронта, но ако това е така, то Украйна рискува скоро да изчерпи своите ракети за Patriot и NASAMS, каквито САЩ не са й доставяли повече от декември 2023 г. насам. 

Още една причина за все повечето свалени руски самолети в последно време може да бъде и фактът, че руските ВВС извършват все повече полети в близост до линията на фронта. С това руските сухопътни сили получават значително предимство в огневата мощ и не позволяват на украинските войски да напредват, но от друга страна това води до загуби за руската авиация.

Още: Русия е прехвърлила половин милион военни в Украйна: За пръв път от началото на войната 

Руските пилоти са "слепи" заради липсата вече на А-50

Още една причина - руските пилоти все по-често не забелязват изстрелванията на украински ракети. Защо? Защото преди Русия разчиташе на 9 радарни самолета A-50, организирани в три групи от по три самолета в южно, източно и северно направление. Но сега след свалянето на два А-50 тази година и един повреден А-50 с дрон през миналата 2023 г., на практика руснаците страдат от "слепи зони", в които пилотите им са безпомощни да откриват украинските ракети. 

Още: Заради сваления А50 Русия е прекратила мисиите на още 5 самолета

Според изданието, и Русия, и Украйна използват последните си ресурси, които не могат да заменят – съответно украинците - техните американски ракети, а руснаците техните Су-34, Су-35 и А-50 – в краткосрочни кампании, с които се опитват да си осигурят дългосрочно предимство. 

Украинците се стремят с ракетите Patriot и NASAMS да изтощат руските ВВС, за да предотвратят бъдещи бомбардировки. А руските военновъздушни сили имат за цел да бомбардират повече украински позиции, за да помогнат на руските сухопътни сили да се закрепят, преди ескадрилите на Су да бъдат изчерпани поради липса на самолети и опитни екипажи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа