71% от германците биха предпочели да работят дистанционно и след края на пандемията

1234
71% от германците биха предпочели да работят дистанционно и след края на пандемията
Снимка: iStock

Германците вече свикнаха да работят от разстояние: повече от две трети от тези, които са работили от вкъщи по време на пандемията от коронавирус, биха искали да продължат да го правят и след края й. През май 2020 г., в началото на пандемията, идеята се хареса само на 58% от гражданите на ФРГ, а сега на - 71%, отбелязва вестник BILD, цитирани от "Фокус".

Според проучване, проведено от YouGov, 26% от анкетираните биха искали да работят от вкъщи на пълен работен ден, 45% биха предпочели да работят в хибриден формат, което означава комбинация от работа от дома и офиса.

Германия ще приеме 2600 интелектуалци и творци от Афганистан

Германия ще приеме около 2600 защитници на правата на човека, художници, учени, журналисти и други от Афганистан, които са потенциално ...

Както обаче отбеляза адвокатът в областта на трудовото право Никол Мучке, въпреки активните дискусии, дистанционната работа все още не е регулирана от германското законодателство. Ако в трудовия договор не е предвидена възможност за работа от вкъщи, след премахването на ограниченията на коронавирус служителите са длъжни да се върнат на работа в офиса на компанията. Също така няма специална регулация за хората в риск. В този случай всеки може да се опита да преговаря с шефа си за продължаване на работата от дома, на индивидуална основа.

Анкетата на YouGov разкри и причините за нарастващата популярност на дистанционната работа. 70% от респондентите отбелязват, че основното предимство на работата от вкъщи е спестяването на време поради липсата на необходимост да се стига до офиса. Освен това 57% от анкетираните посочиха по-гъвкав работен график, 52% - намаляване на транспортните разходи, 43% - намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

Според изчисленията на Германския транспортен клуб, поради прехвърлянето на служителите във формат на дистанционна работа, емисиите на парникови газове в околната среда може да бъдат намалени с 3 милиона тона.

Проучване на Deutsche Bank обаче показва, че понякога служителите, работещи от вкъщи, могат да имат проблеми с производителността, например поради сложния процес на комуникация и проблеми с интернет връзката.

Как се става учител в Германия и каква е заплатата?

В началото и в края на учебната година много ученици в България подаряват цветя на своите учители. Особено много букети в първия учебен...

В допълнение, дистанционната работа не е благоприятна за икономически растеж. Според изчисленията на консултантската компания PwC, поради факта, че служителите, работещи от вкъщи, отказват да ядат в кафенета и ресторанти и не правят покупки по пътя за работа, германският БВП може да спадне с 15 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com