Активист, задържан от режима на Лукашенко, спечели Нобеловата награда за мир

1585
Активист, задържан от режима на Лукашенко, спечели Нобеловата награда за мир
Снимка: Twitter.com/The Nobel Prize

Беларуският активист за човешки права Алес Бяляцки спечели Нобелова награда за мир за 2022 г. В момента 60-годишният мъж е в ареста и очаква присъда в родната си страна.

Нобеловият комитет присъди награда за мир още на международната организация за правата на човека „Мемориал“, основана в Русия, както и на Центъра за граждански свободи – украинска неправителствена организация.

Руски журналист продава нобеловия си медал за мир в помощ на украински деца

Руският журналист Дмитрий Муратов, който получи Нобелова награда за мир миналата година, ще продаде на търг своя медал, за да събере па...

Бяляцки е основателят на известния беларуски център за човешки права „Вясна“ (в превод - пролет), който е създаден през 1996 г. в отговор на бруталните репресии срещу уличните протести от страна на авторитарния лидер Александър Лукашенко. Близкият съюзник на Владимир Путин управлява страната от 1994 г. насам, а през 2020 се бетонира на поста, след като фалшифицира резултатите от изборите в своя полза, вкара редица опозиционери в затвора и потуши с агресия гражданските демонстрации срещу режима.

„Бяляцки посвети живота си в насърчаване на демокрацията и в мирно развитие на родната си страна“, обяви Нобеловият комитет при обявяването на наградата. Председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен заяви, че той "не е отстъпил нито сантиметър в борбата си за правата на човека".

Активистът беше арестуван първо в периода 2011-2014 г. заради укриване на данъци – обвинения, които той винаги е отричал. През 2020 г. Бяляцки бе задържан отново – след масовите протести на беларуската опозиция, настояла международната общност да не признава резултатите от изборите.

Европейският парламент номинира Зеленски за Нобелова награда за мир

Редица европейски политици предложиха на украинския президент Володимир Зеленски да бъде присъдена Нобеловата награда за мир през 2022 ...

След обявяването на тазгодишните носители на наградата за мир председателят на Нобеловия комитет беше запитана от репортери дали с това се цели да се отправи послание към руския президент Владимир Путин, който днес празнува 70-ия си юбилей. Берит Рейс-Андерсен заяви, че призът се дава на тези, които помагат за мира и отрече комитетът да е "отправял обръщение към президента Путин - нито за рождения му ден, нито за нещо друго".

"Вниманието, което президентът Путин привлече върху себе си, което е уместно в този контекст, е върху потискането на гражданското общество и защитниците на правата на човека. Това искаме да адресираме с тази награда“, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа