Американски изтребители пето поколение в Полша - САЩ отвръщат на Русия (ВИДЕО)

41809
Американски изтребители пето поколение в Полша - САЩ отвръщат на Русия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Изглежда, че Полша ще играе все по-важна роля в продължаващия засега прокси конфликт на НАТО с Русия, коментира специализираното американско издание Military Watch Magazine. Съединените щати прехвърлиха част от изтребителите си F-22 Raptor от пето поколение от 32-ра тактическа авиобаза от Аляска в централния полски град Ласк. Там те ще формират 90-та експедиционна изтребителна ескадрила в подкрепа на операциите на НАТО за въздушна защита.

Правителството във Варшава отдавна е заело особено твърда линия срещу Москва сред страните-членки на НАТО, като полски граждани от различни военни организации играят много важна роля в продължаващата руско-украинска война в подкрепа на Киев. Страната е дарила няколко милиарда долара за военна техника на Украйна.

Тъй като Полша граничи не само с Украйна, но и с Беларус и с руския анклав Калининград, F-22, които сега са разположени в Полша, са пренасочени от позиции в Аляска, откъдето следяха далечните източни граници на Русия.

Най-опасните изтребители в света - пето поколение (ВИДЕО)

Изтребителите от 5-то поколение се разработват от края на 70-те години на миналия век, но все още са малко на брой. Към днешна дата в с...

Калининград представлява най-западната част на руската територия и е по-далеч от руския Далечен изток, отколкото от град Ню Йорк в Съединените щати. Пренасочването подчертава как териториите на Русия и НАТО ефективно обграждат целия свят, срещайки се в Източна Европа на единия фронт и Беринговия пролив на другия.

F-22 е един от двата модела западни изтребителя от пето поколение в експлоатация и единственият, който се счита за напълно оперативен, като неговият по-лек аналог F-35 не може да постигне този статус заради редица нерешени въпроси. Разполагането на изтребителя в близост до Украйна се наложи, тъй като неговият руски съперник Су-57 изигра роля на украинския фронт, потискайки украинската противовъздушна отбрана и провеждайки прецизни въздушни удари - и в двете способности F-22 изостава. Су-57 обаче все още не се счита готов за битка с висока интензивност и се използват много малък брой такива машини.

Въпреки че са основни изтребители на НАТО и Русия, F-22 и Су-57 не се очаква да играят важна роля, ако военните действия между Москва и Алианса ескалират. Малкият брой на F-22, остарялата авионика, много ниските нива на експлоатационна наличност и неспособността му да се свърже ефективно с модерни активи, както и липсата му на възможности извън визуалния обхват, различни от бой въздух-въздух, сериозно ограничават начина, по който може да бъде използвани.

Еленовка: Сателитни снимки показаха предварително изкопани гробове. Русия вероятно е използвала вакуумна бомба

Журналистът и кореспондент на Politico Кристофър Милър публикува сателитни снимки на Maxar Technologies, показващи затвора в Еленовка, ...

Същевременно паркът от Су-57, който е срещу него, остава твърде малък и е едва в началото на своето развитие, за да има сериозно въздействие.

Разполагането на Raptors в Полша, която същия ден официализира споразумение за придобиване над 1600 най-съвременни танка и самоходни гаубици от Южна Корея, представлява важна демонстрация на сила срещу Русия, с уникалните стелт способности на F-22 и усъвършенстваните летателни характеристики, които го правят уникален вид заплаха въпреки продължаващите проблеми със самолета.

ОЩЕ: Най-могъщият танк в света - Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа