Американски колумнист: Отвърнете на руската заплаха в Средиземно море

3626
Американски колумнист: Отвърнете на руската заплаха в Средиземно море
Снимка: Getty Images

За последната седмица руски изтребители Су-35 два пъти подложиха на опасност противоподводен самолет на ВМС на САЩ над Средиземно море, пише в Washington Examiner колумнистът Том Роугън. Командването на американската армия в Европа е длъжно да се вземе в ръце и да пусне изтребители за съпровождане за защита на своите екипажи.

Роугън пише следното: Както се предполагаше, руснаците проверяват боеспособността на американските военни на фона на пандемията от коронавирус. В този конкретен случай руснаците пробват дали ще успеят да нарушат следенето на руските подводници в Средиземно море, чийто брой през последните години рязко нарасна. За разлика от неотдавнашните игри близо до Аляска, инцидентите в Средиземно море могат да поставят под заплаха живота на американци.

Защо въпреки коронавируса американските войници участват в учения?

След смъртта на един член от екипажа на американския авионосец „Теодор Рузвелт” министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер п...

Според официалното прессъобщение на американската армия, руският Су-35 извършил "високоскоростна маневра", съкращавайки разстоянието до самолета Р-8А до около 25 фута (около 8 метра), създавайки за Р-8А турбулентен шлейф и изпускайки пред него реактивни газове.

Ясно е защо руснаците не искат Р-8А да лети над морето. По-скоро защото тези американски самолети, базирани на военноморското летище Сигонела в Сицилия, следят водата около Северна Африка и Сирия. Всеки път обаче, когато руските прехващачи подлагат на опасност Р-8А, ние рискуваме да загубим девет американски живота.

Руската стратегия изглежда предполага, че нейните екипажи няма да се спрат, докато не им свърши горивото или не им дадат отпор. Значи САЩ трябва да пуснат така наречените "бойни въздушни патрули за прикриване на активи с голяма ценност". Това пък значи, че Р-8А ще бъдат съпровождани от изтребители на ВМС или ВВС на САЩ. И ако нашите европейски съюзници са готови да се противопоставят на руската агресия, тази задача биха могли да я изпълнят изтребители на НАТО.

Когато аз се свързах с ВМС и се поинтересувах защо Р-8А летят без съпровождане, ми отговориха, че бъдещи операции "не се обсъждат" принципно, пише Роугън.

Project Syndicate: Разузнаването на САЩ предсказало COVID-19

Разузнавателните служби попадат в новинарските заглавия обикновено, когато не са си свършили работата. Това припомня бившият старши слу...

Първо, ВВС на САЩ имат две изтребителни ескадрили F-16 в Северна Италия – те могат да съпровожда Р-8А с дозареждане с гориво. При необходимост една ескадрила може да бъде пребазирана в авиобазата "Инджирлик" в Турция, което е малко по-северно от Сирия и Средиземно море. Като алтернатива може да бъдат задействани всички части на ВВС на САЩ в Ирак или Сирия.

Ако пък Пентагона действително иска да се покаже, той дори може да прехвърли ударна авионосна групировка начело с кораба "Дуайт Айзенхауер" от Арабско море в Средиземно море. Той може да върне в Средиземно море авионосецът "Хари Труман", който съвсем скоро се върна оттам. В това отношение е показателно, че руските изпълнения започнаха едва след като от Средиземно море си заминаха "Труман" и неговото авиокрило. Руснаците знаят, че техните сили дори и добре екипираните Су-35 могат да действат много по-свободно, когато наблизо ги няма смъртоносните военни платформи на САЩ.

Не си струва да им се дава такъв стимул, убеден е Роугън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа