"Амнести интернешънъл": ЕС се брани като "крепост" от притока на сирийски бежанци

28400
"Амнести интернешънъл": ЕС се брани като "крепост" от притока на сирийски бежанци
Снимка: БГНЕС

Лидерите на ЕС "трябва да сведат глава от срам" заради провала си да осигурят убежище за сирийските бежанци, бягащи от жестокия конфликт, съобщи Амнести Интернешънъл, предаде БГНЕС.

Правозащитната организация отбелязва в остър доклад, че държавите членки на ЕС са осигурили убежище за едва 12 340 души за следващата година, много под 30 000-те, поискани от ООН. Зимните бури причиниха нови проблеми на стотиците хиляди бежанци, намерили убежище в палаткови лагери в Ливан и Йордания, съобщи Амнести Интернешънъл и призова ЕС да намали натиска върху съседните на Сирия страни.

"За нещастие ЕС не можа да изиграе своята роля в осигуряването на убежище за бежанците, които загубиха всичко освен живота си", съобщи генералният секретар Салил Шети. "Броят на хората, които е готов да приеме, е наистина жалък. Лидерите в цяла Европа трябва да сведат глава от срам", допълни той.

Амнести разкритикува ЕС и заради това, че затруднява влизането легално на територията на ЕС и държи хора, които все пак успяват да го направят, в окаяни приемни центрове в продължение на седмици. "ЕС трябва да отвори границите си, да осигури безопасно преминаване и да прекрати тези жалки нарушения на човешките права", заяви Шети.

 

 

Бивши служители на МВР готови да помогнат за кризата с бежанците

Бивши служители на МВР и пенсионирани експерти по сигурността ще предложат услугите си на полицията с цел преодоляване на кризата с беж...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа