Ангела Меркел подкрепи атака от председателя на Бундестага срещу Ердоган

1274
Ангела Меркел подкрепи атака от председателя на Бундестага срещу Ердоган
Снимка: Gettyimages

Германският канцлер Ангела Меркел аплодира изказване на председателя на Бундестага Норберт Ламерт, който остро разкритикува изявленията на турския президент Тайип Ердоган, предаде БГНЕС. Ердоган каза, че германските депутати с турски корени, които са одобрили резолюцията за признаване на арменския геноцид, трябва да преминат през кръвен тест. Според него, техният произход е под въпрос.

Норберт Ламерт определи като възмутително демократично избран президент в XXI век да определя кръвта на депутати за "нечиста". "Всеки, който се опитва, използвайки заплахи, да окаже натиск върху отделни депутати, трябва да знае, че атакува целия парламент", посочи той.

Ердоган вече е с развързани ръце да се разправи с неудобни депутати

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече ратифицира закон за свалянето на депутатския имунитет и започване на съдебно преследване, ...

Миналия четвъртък (2 юни) Бундестагът прие резолюция, която признава за геноцид престъпленията на Османската империя срещу арменците през 1915 година. Проекторезолюцията бе предложена от политика с турски произход Джем Йоздемир. Впоследствие той и други депутати заявиха, че срещу тях са отправяни заплахи за убийство от страна на турски националисти.

"Заплахите за убийство и апелите за кръвен тест са просто отвратителни", заяви председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу пред агенция ДПА. "За щастие, от 1945 година насам никой вече не се опитва да определя хората по кръвта им. Това е абсолютно неприемливо", каза още той. Преди това Ердоган оклевети германските депутати от турски произход, гласували за резолюцията, като "рупор на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК)". Те били "маша в ръцете на терористите на германска земя".

Турция отхвърля обвиненията за геноцид срещу арменците, като твърди, че жертви на трагедията през 1915 г. са станали и турци. Много държави и организации са признали турските зверства от този период като геноцида, включително Русия, Швейцария, Франция, Полша, както и Европейският парламент и Всемирния съвет на църквите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа