Анкара предвижда минимален диалог с ЕС при председателството на Австрия

1078
Анкара предвижда минимален диалог с ЕС при председателството на Австрия
Снимка: Getty images/Guliver

След поемането на европредседателството от Австрия Турция не очаква сериозен дневен ред с ротационния председател на Общността, дори и по въпроса за бежанците, като се има предвид напрежението между Анкара и Виена.

Турция вероятно ще има "минимален диалог" с Австрия, каза високопоставен турски служител пред Hürriyet Daily News, цитиран от БГНЕС.

Турция: Ако не отпаднат визите, няма и споразумение за мигрантите

Ако ЕС не облекчи визовия режим за турските граждани, споразумението за мигрантите и реадмисията няма да действа, и това не е заплаха и...

Турция ще се съсредоточи върху закони, за да изпълни оставащите критерии, за да започне процесът на либерализиране на визовия режим, но турското правителство първо ще приключи с необходимите мерки за преструктуриране на бюрокрацията си, посочи неназованият източник пред вестника.

Турското министерство за ЕС ще бъде закрито, неговата дейност ще бъде изцяло прехвърлена на Министерството на външните работи, но без министър. След завършването на структурната трансформация, тогава необходимите изменения на закона за либерализиране на визовия режим ще чакат откриването на нова законодателна година на парламента. ЕС очаква Турция да промени своето антитерористично законодателство сред оставащите шест критерия, за да започне диалог за либерализиране на визовия режим.

Сътрудничеството по отношение на бежанците е въпрос от решаващо значение както за ЕС, така и за Турция, но Анкара не желае да работи съвместно с Австрия, каза друг турски дипломат пред изданието.

Actualno.com припомня, че отношенията между Турция и Австрия бяха обтегнати през последните месеци по редица въпроси, включително позицията на Виена спрямо мигрантите и нейното несъгласие с техническото текущо, но всъщност почти неутрално членство на ЕС в Анкара.

Местан: Нямам амбиции да бъда топлата връзка между България и Ердоган

Нямам амбиции да бъда топлата връзка между България и Ердоган. Който има такава претенция, е просто маниак. Това заяви в ефира на bTV л...

Консерваторите на австрийския канцлер Себастиан Курц са в коалиционно правителство с антиислямската Партия на свободата, което прави Австрия единствената западноевропейска страна, която има крайнодясна партия в правителството, припомнят от Анкара. И двете партии смятат, че Европейският съюз трябва да спре преговорите за присъединяване с Турция.

Дипломатът припомни усилията на Австрия за продължаване на критичната позиция на ЕС към Турция по време на неотдавнашна среща. Миналата седмица министри от ЕС казаха, че тази седмица Брюксел не може да отвори още преговорни глави или да актуализира митническия съюз с Турция поради провала на Анкара да постигне европейските стандарти в редица области.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 23.04 - Военната помощ ще пристигне бързо, увери Байдън

В телефонен разговор: Зеленски благодари на Байдън за помощта за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа