"Балсам за сърцето": От Естония и Полша поздравиха Украйна за удара по Кримския мост

9630
"Балсам за сърцето": От Естония и Полша поздравиха Украйна за удара по Кримския мост
Снимка: Nexta TV

Eстонският външен министър Ърмас Рейнсалу предполага, че Украйна стои зад днешната експлозия на Кримския мост, свързващ незаконно окупирания от Русия полуостров Крим с континенталната част на страната през Керченския проток.

Според местната медия "Делфи" Рейнсалу смята, че мостът е бил цел на Украйна "от много дълго време". "Естония със сигурност приветства това и поздравява украинските части за специални операции, които се очаква да стоят зад тази операция", казва той.

"Толя, ще закъснея, мостът гори": Нова версия за взрива на Кримския мост и потоп брутални шеги

Безспорно новината на 8 октомври, 2022 година в световен мащаб стана взривът на Кримския (Керченския) мост. Експлозията беше толкова мо...

"Украинска правда" по-рано съобщи, позовавайки се на неназовани източници от правоохранителните органи, че зад експлозията на моста стои Службата за сигурност на Украйна. Киев не е поел официално отговорност за нападението, но множество официални лица направиха изявления, в които намекнаха за украинско участие. Михайло Подоляк - съветник на президента Володимир Зеленски - например заяви, че това е само "началото". Киев неведнъж е наричал моста незаконна постройка и легитимна военна цел.

Междувременно полският депутат от фракцията на левицата Робърт Биедрон нарече пред радио Zet новината за взривяването на Кримския мост „балсам за сърцето“.

На свой ред, депутатът от управляващата партия "Право и справедливост" Мирослава Стаховяк-Ружецкая в ефира на същата радиостанция каза, че експлозията на моста "има символично значение, но и практическо". „Мостът има военно значение и по време на тази война е служил за прехвърляне на оръжия“, каза тя.

Киев: Унищожението на Кримския мост ни е приоритет, имаме няколко варианта

Украйна има няколко варианта да се отърве от Кримския мост, свързващ Русия с окупирания от нея полуостров Крим. Това заяви заместник-ми...

Припомняме, че по-рано в събота бе взривена цистерна, тръгнала по моста от Краснодар към Керч, от което бе подпалена влакова композиция с гориво. Част от пътното платно на съоръжението падна във водата.

Трима души са загинали от взрива, съобщиха от Следствения комитет на Русия, цитирани от държавната агенция ТАСС, която  е под контрола на Кремъл. Предполага се, че това са пътниците от лек автомобил, който е бил до взривения камион. Към момента от водата са извадени телата на двама души - мъж и жена, а самоличността им се установява.

Разследващите установиха собственика на камиона, който се взриви на Кримския мост. Той е жител на Краснодарския край в Русия. В момента се проучва маршрутът на движение на автомобила и друга документация.

Планира се в близко бъдеще да бъдат пуснати на вода пътнически кораби с капацитет над 100 души между Крим и Краснодарския край. Автомобилните фериботи също се тестват, каза пред журналисти Николай Лукашенко - изпълняващ длъжността министър на транспорта на Крим. По думите му, в момента тече пускането в експлоатация на два ферибота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа