X
 
 

Берлин готов на отлагане на Brexit при определени условия

1068 0
photo of Берлин готов на отлагане на Brexit при определени условия
Снимка: iStock
ЕС ще разгледа заявление за забавяне на Brexit, ако Лондон го изпрати, заяви шефът на германското външно министерство Хайко Маас.

Германия даде да се разбере, че при определени условия е готова да предостави на Лондон още едно забавяне по въпроса за оттеглянето от Европейския съюз. "Ако Обединеното кралство поиска удължаване (на времето, необходимо за подготовка на Brexit), ще го разгледаме по конструктивен начин", заяви германският външен министър Хайко Маас, чиито думи цитира в неделя в. „Welt am Zontag“. "Имаме ясна цел - да постигнем консенсус с Великобритания (по този въпрос)", добави Маас. Освен това, според него, ясно е, че забавяне след предварително установената дата 31 октомври трябва да бъде придружено от „перспектива“ за по-нататъшни действия. "Несигурността е нарастваща тежест за нашата икономика и жизнеспособността на ЕС", каза германският министър, цитиран от БГНЕС.

Борис Джонсън събира Консервативната партия в битка за Brexit

Британският премиер Борис Джонсън събира своята Консервативна партия в неделя, в Манчестър, на конференция, която би могла да бъде посл...

В същото време 27-те останали държави-членки на ЕС трябва единодушно да се съгласят да удовлетворят искането на британското правителство. Франция вече даде да се разбере, че не смята новото забавяне на Brexit за правилната мярка, тъй като британското правителство не представя алтернативни решения.

Очаква се Лондон, според решението на премиера Борис Джонсън, да напусне ЕС на 31 октомври, в краен случай дори без споразумение, въпреки че законът задължава премиера да кандидатства за удължаване на срока за Brexit, ако до 19 октомври споразумение за изтегляне от Европейския съюз не бъде ратифицирано.

Как Джонсън иска да заобиколи закона, не е ясно, отбелязва ДПА. С Brexit без договор, твърдят експерти, са възможни големи загуби за британската икономика и други области на живота.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално