Без извънредно положение в Украйна

19705
Без извънредно положение в Украйна
Снимка: Gettyimages

"Днес ние не обмисляме въвеждането на извънредно положение. Днес тази мярка не е на масата", заяви външният министър на Украйна Леонид Кожара. Напрежението в Киев остана високо, след като десетки радикално настроени протестиращи установиха контрол върху сградата на правосъдното министерство късно снощи.

Утре украинският парламент трябва да проведе заседание, за да обсъди предложените от президента Виктор Янукович отстъпки.

Опозицията в Украйна е готова да преговаря

Основните опозиционни партии в Украйна съобщиха, че са готови да продължат разговорите с правителството на президента Виктор Янукович...

"Тази седмица Янукович ще бъде по-склонен на преговори, тъй като позициите му отслабват, а тези на протестиращите се засилват", написа политическият анализатор Йевген Глибовицки в статия, публикувана от сайта на в. "Украинска правда".

Министърката на правосъдието Олена Лукаш, която участва в преговорите с опозицията, заяви, че ще поиска прекратяване на преговорите, ако сградата не бъде освободена. След като окупираха сградата над 12 часа, активистите я напуснаха, но десетки хора продължават да блокират главния вход.

Лидерите на опозицията заявиха в съвместно комюнике, че все още са отворени за преговори, "въпреки опита на властите да прекратят преговорите и да обявят извънредно положение". В комюникето се потвърждава, че сградата на министерството на правосъдието вече е опразнена от протестиращите, чиито действия бяха възприети като опасна провокация от мнозина представители на умерената опозиция.

Сега протестиращите контролират голяма част от центъра на Киев около площад "Независимост". Техният лагер е защитен от барикади, високи няколко метра и охранявани от активисти с качулки на главата си и въоръжени с бейзболни бухалки. Но бунтът се разпространява далеч отвъд Киев. Протестиращи окупираха областните администрации в почти всички райони в западната част на страната, която традиционно е настроена против Янукович.

Тактическа игра в Киев

Украинският президент Виктор Янукович постави опонентите си в деликатна позиция, след като ги покани да управляват правителството и по...

По-тревожно за президента е, че протестите се разпространиха и в източната и централната част на Украйна, която обичайно се смята за негов бастион. В момента протестиращите блокират или са направили опит да блокират 14 от 25-те областни администрации в страната.

Силите за сигурност обаче си върнаха контрола в източната част на страната, като използваха сила, за да разпръснат протестиращите в областните центрове Днепропетровск, Черкаси и Суми и арестуваха десетки хора, съобщават местните медии.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа