Тежки преговори в Люксембург: Ще разделят ли Северна Македония и Албания в пътя им към ЕС?

2019
Тежки преговори в Люксембург: Ще разделят ли Северна Македония и Албания в пътя им към ЕС?
Снимка: iStock/Guliver

Министрите по европейските въпроси на страните в ЕС обсъждат в Люксембург дали да започват преговори за членство с Албания и Северна Македония. Очаква се в края на седмицата лидерите на Общността да вземат финално решение по казуса.

Франция не е променила позицията си и обяви, че на този етап е твърдо против. Холандският външен министър също смята, че Република Северна Македония и Албания не са готови за начало на преговори за еврочленство.

Димитров в Брюксел в битка за дата за преговори с Македония

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров ще се обърне към Комисията по външни работи на Европейския парламент...

Затова след първия кръг от разговори между държавите-членки на ЕС, Финландия официално постави на масата разделянето на преговорния процес на двете страни, съобщават дипломатически източници в Люксембург.

Информацията е потвърдена от три страни-членки на ЕС, но френски дипломатически източници твърдят, че няма „почти никакъв шанс“ Франция да приеме и това предложение, предава МИА. Според информацията, френският външен министър е заявил, че е категорично против започването на преговори с която и да е от двете държави, докато няколко други държави-членки имат "по-голям проблем с Албания", отколкото със Северна Македония.

Предстои втори кръг от преговорите между делегациите днес, които разполагат с около час за обмисляне и подготовка на своите позиции след предложението да се разделят страните.

Въпросът е дали Франция ще бъде изолирана в противопоставянето си на започването на преговори със Северна Македония или дали Холандия ще я подкрепи.

Пендаровски: Не се надяваме на сигнал, а на решение за преговори с ЕС

Македонският президент Стево Пендаровски в интервю за австрийския вестник "Die Presse" заяви, че страната му не очаква да получи сигнал...

Дипломатически източник в Люксембург твърди, че има различия между министъра на външните работи на Холандия Стеф Блок и холандския премиер Марк Рюте по въпроса - единият е за разделяне, а другият не. Страната има време да стикова позицията си.

Сигналите от други лагери са положителни. Според дипломатически източници има тенденция дори в Италия и Гърция да приемат раздялата на Тирана и Скопие.

България се показа много по-твърда около възможността за разделяне и се очаква да поиска въвеждането на условия, свързани с двустранните отношения, за първата междуправителствена конференция, ако има такава, пише БГНЕС.

В началото на месеца бъдещият председател на ЕС Урсула фон дер Лайен, настоящият - Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европарламента излязоха със съвместно становище, в което казват, че двете страни са изпълнили това, което се иска от тях и призовават държавите членки да подкрепят започването на преговорите за присъединяване, припомня БНТ.

Условията на България за подкрепа на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте ги

България ще подкрепи на Съвет "Общи въпроси" (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) заключения за започване на преговори за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа