Безизходица: Неваксинираните жители на Венеция без право да ползват обществен транспорт

3760
Безизходица: Неваксинираните жители на Венеция без право да ползват обществен транспорт
Снимка: Getty Images/Guliver

Влезлите в сила в понеделник нови строги правила срещу коронавируса в Италия гласят, че всеки, който не притежава здравен паспорт, удостоверяващ, че е ваксиниран или наскоро се е възстановил от COVID-19, вече не може да използва обществения транспорт.

Това е голям проблем за хората, живеещи на островите във Венеция, пише „Политико”.

Забраниха на круизните кораби достъпа до центъра на Венеция

Министерският съвет на Италия одобри законопроект, който от 1 август забранява преминаването на големи кораби, включително круизни кора...

Подобно на много други островитяни, Елеонора де Нат, която живее на остров Джудека, смята себе си за независима. Личен треньор и шампион по бойни изкуства, тя казва, че няма нужда от ваксината: "Аз съм здрава и ваксината не гарантира нищо".

Но сега Де Нат, една от около 5000-те неваксинирани жители на островите във Венецианската лагуна, е в капан без достъп до континента.

Тъй като вариантът Омикрон обхваща цяла Италия, а и други държави, националното правителство става все по-строго към неваксинираните в опит да избегне ново блокиране и да защити икономиката.

"Не трябва да изпускаме от поглед причината за тревогата - повечето от проблемите ни произтичат от факта, че има неваксинирани хора", заяви министър-председателят Марио Драги на пресконференция в понеделник. Неваксинираните хора се превръщат в тежест за болниците, каза той. "Колкото повече намаляваме натиска върху болниците, толкова по-свободни можем да бъдем."

От февруари ваксинацията в Италия ще бъде задължителна за лица над 50-годишна възраст, а от тази седмица всеки, който планира да използва обществен транспорт, трябва да представи здравна карта. Във Венеция това правило означава, че неваксинираните островитяни не могат да използват водните автобуси Vaporetto, които са основно транспортно средство.

Нов пик на коронавирус в Италия, Милано и Венеция са под карантина (ВИДЕО)

Нов пик на коронавирус в Италия. Правителството постави под задължителна карантина 16 милиона души в региона Ломбардия и в 14 провинции...

Според Де Нат тестове за COVID-19 не се предлагат на острова, лекарят ѝ е на континента, а супермаркетите на Джудека са по-скъпи от тези в централната част на Венеция.

Тя има абонаментна карта за Vaporetto и казва, че ще продължи да го използва, освен ако не бъде спряно. "Нямам нищо против гражданското неподчинение. Ако всички го правим, всичко ще бъде наред", казва тя.

Жителите на континента също изпитват трудности.

Ернесто Пескюта, който живее в историческия център на Венеция близо до Арсенала, казва, че е решил да не се ваксинира, след като е послушал съвета на свой приятел лекар. 70-годишният мъж обикновено взима внучката си от училище с Vaporetto, тъй като ходенето пеша би било твърде трудно за него и би изисквало преминаването на поне седем моста.

"Ще трябва да ме принудят физически да се ваксинирам", казва Пескюта. "Няма да им доставя удоволствието да се предам. Ще платя глобата от 100 евро. Ще се съпротивлявам."

Във Венеция гласуват символично за отделяне от Италия

Във Венеция и заобикалящата я област започна гласуване за отделяне от Италия. Социологически изследвания показват, че две трети от ...

Луиджи Коро - председател на групата за защита на правата на гражданите CMP, която организира протест срещу правилата, заяви: "Хората са много ядосани. Те не могат да отидат и да си купят дори чифт долни гащи. По-възрастните хора не могат да отидат на рибния пазар "Риалто" и да си купят риба оттам, както винаги са го правили."

Той изчислява, че само около 5% от венецианците имат частна лодка, която могат да използват, а дори и тези, които имат, не могат да я закотвят в центъра на града, без да рискуват да бъдат глобени. "А в такова време с дъжд и вятър се разболявате, ако пътувате с лодка с открит покрив."

След апела на кмета на Венеция към правителството, през уикенда Министерството на здравеопазването обяви освобождаване от забраната за ползване на обществен транспорт за всички ученици и за тези, които трябва да ползват водния ферибот по здравословни причини.

Но Коро заяви, че това не е достатъчно, тъй като хората трябва да придружават децата си до училище. "Едно девет- или десетгодишно дете не може да пътува само", каза той. Правилата водят до разделение, което крие риск от социални вълнения и насилие, добави той. "Хората са отчаяни. Те не са на себе си."

Материалът на "Политико" е преведен от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

17 г. на тъмно: Франция осъди свещеник за педофилия

Палма де Майорка протестира срещу многото туристи

Мащабен пожар в Московска област: 500 кв. м поразени от огъня (ВИДЕА)

Русия събира нова военна групировка на границата ни: Зеленски с обръщение към света от Харков (ВИДЕО)

Половин милион руски военни жертви по-късно: Путин върви към ядрен съюз с Ким Чен Ун (ВИДЕО)

Четирима ранени и един загинал: Спортен самолет се разби край Загреб

Руска ракетна атака срещу Украйна, само "Кинжал" пробиха украинската ПВО

След руския удар в Харков: Броят на загиналите в супермаркета достигна 11*

Отговорът за Харков: Мощен обстрел по Белгород. Ранени деца заради паднал покрив в Краснодар (ВИДЕО)

До Третата световна война остават броени седмици: Астролог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа