Битката за Донбас - защо руснаците рушат мостове, които би трябвало да използват за щурм?

5268
Битката за Донбас - защо руснаците рушат мостове, които би трябвало да използват за щурм?
Снимка: Getty images

Руската армия е успяла да завземе още територия в центъра на Северодонецк и се е укрепила по-успешно срещу украинската контраатака при Харков. Това се казва в сутрешния обзор на Генералния щаб на украинската армия във Фейсбук.

Според доклада, все още руснаците не успяват да обкръжат украинските части в Северодонецк, да не говорим за Лисичанск. Нещо повече – областният управител на Луганска област Сергей Хайдай информира в Telegram канала си, че руската армия е взривила два моста, свързващи Северодонецк с Лисичанск и опитват да разрушат трети, което изглежда странно предвид аспирациите на Кремъл да установи контрол над цял Донбас. Има предположение, че това се прави, защото руската армия мисли да мине по други маршрути и да опита да обкръжи Лисичанск. Една от тези точки е Тошкивка, но там руснаците нямат успех. Същевременно непризнатата Луганска народна република каза пред "Интерфакс", че не планира щурм на химически завод "Азот" в Северодонецк, където са основните украински сили, бранещи града. Обяснението е, че заводът бил обкръжен, което обаче Киев отрича. Смята се, че в завода има около 500 цивилни.

В своя Twitter профил опозиционната беларуска телевизия NEXTA, чийто главен редактор беше Роман Протасевич, публикува информация, че втори британец, биещ се на страната на Украйна, е загинал. Според информацията, Джордан Гейтли е загинал в престрелка в Северодонецк.

Продължават и руските опити да блокират окончателно логистичната линия на украинската армия от Бахмут, но все още без пълен успех. Артилерийски обстрел от руските военни има в Лисичанск (убито е 6-годишно дете), Северодонецк, Тошкивка, където руснаците искат да преминат през река Сиверски Донец. Тя е защитната линия, използвана от украинците за укрепване на позиции в Лисичанск. В следващите дни се очаква в района да има проливни дъждове – заради циклона, който цяла седмица носеше валежи на Балканския полуостров, което със сигурност не е по вкуса на руската армия, защото нивото на Сиверски Донец ще се повиши.

Според украинските данни обаче, руските сили изглежда имат засилващи се проблеми с техниката. Специално в направлението към Славянск, където засега руснаците не могат да щурмурват успешно ключовите точки Долина и Богородица, руската армия е подменила 100 единици повредена техника. Подмяна е имало и на над 80 единици повредена техника на фронта при магистралата за Бахмут.

В дневния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната са цитирани британски данни, че руснаците окомплектоват нови батальонно-тактически групи от мобилизирани резервисти, за да компенсират липсата на достатъчно численост в някои точки на фронта. Припомняме, че снощи украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че предвид руската тактика като нищо до края на юни армията на Путин ще регистрира 40 000 жертви. Кремъл не съобщава официално жертвите си, същото прави и Киев, но в Русия вече броят на жертвите се води следствена тайна по закон: Руското военно министерство 2 месеца не докладва за убитите руснаци в Украйна, защото били "малко"

Напрежението в Херсонска област се запазва – в сградата на поставената незаконно от руските окупатори администрация в Мелитопол е имало взрив, съобщава руската информационна агенция "Интерфакс", като цитира Telegram канала на Владимир Рогов, сочен за общински съветник именно на тази проруска администрация.

В доклада на Института за изучаване на войната се посочват и данни от руски Telegram канали, където се разпространявала фалшива заповед за мобилизация на жени за украинската армия.

Според съобщение на руското военно министерство, руският флот е изстрелял ракети "Калибър" от Черно море. Руснаците твърдят, че е унищожен голям склад със западно оръжие в Тернопол, но украинците казват, че ракетите са поразили жилищни райони. Отделно Киев твърди, че е успял на свой ред да унищожи голям руски склад за оръжие и гориво в Запорожка област.

Руското военно министерство казва и, че руската противовъздушна отбрана и бойна авиация е свалила три щурмови самолета Су-25 на украинските въоръжени сили.

"Руските средства за противовъздушна отбрана свалиха един самолет Су-25 на украинските военновъздушни сили близо до Долгенкое в Харковска област", каза говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Той добави, че още два Су-25 са били свалени от руски изтребители в районите Райгородок и Черкаское в Донецка област.

Руснаците твърдят, че в резултат на техните въздушни удари вчера са убити над 150 военнослужещи, както и 6 танка, 5 полеви артилерийски оръдия и 10 автомобила със специално предназначение на украинските въоръжени сили, предаде БГНЕС. Украинското командване "Юг", което отговаря за Запорожието и Херсонска област, съобщава за 22 убити руски войници през вчерашния ден само там, 3 унищожени танка Т-62, 2 автомобила със специално предназначение и 3 военни автомобила.

В този ред на мисли, украинският посланик в Германия Андрий Мелник попита официално германския канцлер Олаф Шолц защо бави доставката на 100 БРТ-а Marder, които са готови за доставка според Rheinmetall.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа