Британското разузнаване следило интернет потребителите с уеб камери

31980
Британското разузнаване следило интернет потребителите с уеб камери
Снимка: Thinkstock

Британското електронно разузнаване „Щаб за правителствена връзка" (GCHQ) е следило чрез уеб камери милиони потребители на чатовете на Yahoo в рамките на тайната си операция Optic Nerve. Това съобщи The Guardian, позовавайки се на нови документи от бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън.

С помощта на колеги от Агенцията за национална сигурност на САЩ GCHQ е внедрила програма, която запазвала по един образ на всеки пет минути. През първите шест месеца на 2008 година обект на подобни наблюдения са станали 1,8 милиона души по целия свят, които не са заподозрени в извършването на каквито и да е нарушения.

Българите и румънците не жадуват за Великобритания

Шумно прокламираното от британските медии и особено от Daily Mail преселение на българи и румънци във Великобритания след 1 януари тази...

„Ако тези съобщения са истина, то това е съвършено ново ниво на нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот на нашите потребители", се казва в изявление на американската интернет компания Yahoo.

Сред прегледаните от разузнаването фотоси има и голи снимки.

Операцията „Optic Nerve" започва като прототип през 2008 г. По последни данни се е извършвала и през 2012 г. В рамките на програмата-проект „биометрично търсене" се осъществява автоматично търсене на хора чрез лицево разпознаване и сравняването им с базата данни.

GCHQ настояват, че цялата дейност, която е била извършвана, е била необходима и съответстваща на британското законодателство.

Камерън иска подкрепа от Меркел за спиране на „социалния туризмъм”

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че планира да се възползва от визитата на германския канцлер Ангела Меркел през ид...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа