X
 
 

Бум на бездомните в Дания

1193 0
photo of Бум на бездомните в Дания
Снимка: Getty Images / Guliver
Доклад от Датския център за приложна социална наука показва, че броят на бездомните хора в страната нараства, съобщава столичният вестник The Copenhagen Post.

Данните показват, че в скандинавското кралство са регистрирани официално 6635 души, които нямат покрив над главата си. Броят им е с 8% по-голям в сравнение с данните от 2015 г. Много от бездомните страдат от психични заболявания, предупреждават експертите.

Дания е най-скъпата държава в ЕС, България - най-евтината

През 2016 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително между страните от ЕС, показват данните на Еврос...

Младите хора съставляват непропорционална част от общия брой. През 2009 г. са регистрирани 633 бездомни на възраст между 18 г. и 24 г.; през 2017 г. техният брой е почти двойно по-голям – 1278.

Бездомността често е резултат от комбинация на различни фактори - липсата на жилища на достъпни цени и индивидуални причини като психични заболявания, проблеми със зависимости или тежък развод, предаде Фокус.

Старши изследователят Ларс Бенджаминсен, който е извършил проучването, посочва, че липсата на жилища в градовете е основен фактор, който допринася за увеличаването на броя на бездомните. Проблемът става все по-осезаем в по-големите градове. Поради тази причина експертът призовава властите да предприемат мерки за разширяване на помощта, предоставяна от социалните служби на нуждаещите се.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители