Демонстрантите в Киев се отбраняват с маркучи с вода срещу "Беркут"

18115
Демонстрантите в Киев се отбраняват с маркучи с вода срещу "Беркут"
Снимка: Gettyimages

Специалното подразделение на украинската милиция "Беркут" нахлу тази сутрин в сградата на Киевското кметство и се опитва да изтласка оттам привържениците на опозицията, които го окупираха преди няколко дни и сформираха там свой щаб, предаде БГНЕС.

В момента входът на кметството е блокиран от три автобуса на милицията, а сътрудниците на правоохранителните органи се намират в сградата. Милиция и протестиращи са влезли в сблъсък пред сградата на общината в Киев. Силите за сигурност са опитали да си върнат контрола над окупираната от около 200 опозиционни активисти сграда на общината. Милицията е опитала да разпръсне тълпата с палки, а протестиращите са отговорили с пръчки. Междувременно окупаторите на сградата са изтласкали служителите на реда със струи вода от пожарникарски маркучи. Стотици други протестиращи остават около сградата.

Освобождаването на помещенията на кметството се извършва от милицията на база на съдебно постановление за незаконния характер на окупацията. То беше издадено от съд в Киев още преди над една седмица.

Вълненията в украинската столица продължават цяла нощ, като се стигна дотам депутати от опозицията да правят жива верига, за да пречат на "Беркут" и на другите полицейски части да изтласкат демонстрантите от площад "Независимост".

Кличко: Не може да има компромиси с главорези и диктатори

С опита си за втори път да разпръсне проевропейския протест в Украйна президентът Виктор Янукович си затвори пътя за всякакви компромис...

Вчера се проведе и тричасова среща между украинския президент Виктор Янукович и върховния представител по външните въпроси на ЕС Катрин Аштън. Подробности около разговора обаче не бяха оповестени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа