Джонсън: Търговска сделка с ЕС ще има до края на годината

1125
Джонсън: Търговска сделка с ЕС ще има до края на годината
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис Джонсън даде обширно интервю за ВВС, първото му, след като през декември за пореден път влезе на Даунинг стрийт. Той заяви, че няма съмнение, че търговска сделка с ЕС ще бъде постигната до края на годината.

Борис Джонсън коментира широк кръг от въпроси, сред които кризата около Иран, събитията в кралското семейство, както собственото му желание да отслабне.

Джонсън: Сюлеймани имаше по ръцете си кръвта на британски войници

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред парламента, че Касем Сюлеймани е имал "по ръцете си кръвта на британски войници", ...

По повод Brexit той заяви, че важното в момента е, че на 31 януари Обединеното кралство ще излезе от ЕС. Но запитан колко е вероятно постигането на всеобхватна търговска сделка до края на преходния период до края на годината - в процентно изражение, премиерът отговори: „Мисля, че е много вероятно, не мога да ви дам процент. Но изключително вероятно, какво ще кажете за това. „Епично вероятно“!

По въпроса за кризата с Иран Джонсън заяви, че международното ядрено споразумение с Техеран може да бъде заменено със сделка, договорена от американския президент Доналд Тръмп и да се продължи напред. Борис Джонсън заяви, че иска да работи със САЩ и други съюзници, за ядреното споразумение с Иран.

Той каза, че признава загрижеността на САЩ, че сделката от 2015 г. е „погрешна“, но трябва да има някакъв начин да се спре Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

"Ако ще се отървем, се нуждаем от подмяна", каза той пред BBC "Нека го заменим със сделката на Тръмп."

Коментарите му идват на фона на доклади, че Великобритания и други подписали страни са готови да предприемат действия за опит за спасяване на споразумението.

Първа среща Джонсън-Фон дер Лайен за търговското споразумение

За първи път британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като осно...

"От американска гледна точка това е недостатъчно споразумение, плюс това беше договорено от президента Обама. Нека го заменим със сделката с Тръмп. Това е, което трябва да видим. Президентът Тръмп е страхотен търговец както за своя сметка, така и за много други.

Премиерът заяви, че е доволен, че Иран признава, че е допуснал "ужасна грешка" при свалянето на украински пътнически самолет, убивайки всички присъстващи на борда. 

Той защити реакцията на Обединеното кралство за убийството на иранския генерал Касем Солеймани, като заяви, че е изиграл „традиционната си роля“ в работата със САЩ и Европа за деескалиране на напрежението. Той не смята, че е трябвало да бъде информиран за действията на американците при убийството на генерал Касем Солеймани, защото това не е операция с участието на британците. 

Борис Джонсън нарече Иран "невероятна страна" и допълни "трябва да се ориентира към ... нашия начин на правене на нещата", но "те са в плен на това правителство".

Що се отнася до кралското семейство, Борис Джонсън каза, че е негов голям фен и е убеден, че то ще намери най-доброто решение по повод на желанието на принц Хари и Меган Маркъл да имат друг живот и да са финансово независими.

The Guardian: ЕС ще се забави с детайлите за Brexit, за да избегне сблъсък с Борис Джонсън

Преговорната позиция на ЕС относно бъдещите отношения няма да съдържа детайлни условия, за да се избегне ранен сблъсък с Борис Джонсън,...

По вътрешнополитическите въпроси за ефективността на британската здравна система, премиерът беше попитан какво ще направи, за да се справи с рекордното време за чакане тъй като през декември повече от 400 000 души са чакали повече от четири часа, за да бъдат лекувани, много от тях на колички и в болнични коридори. Борис Джонсън отговори, че здравната служба ще получи допълнителни 34 млрд. паунда финансиране през следващите четири години, с 50 000 повече медицински сестри и 6000 нови лични лекари.Той обеща, че ще се съкрати времето, в което нуждаещите се чакат лечение. Той призова към търпение, и по друг огромен проблем, като търсенето на достъпно решение за предоставянето на социални грижи за възрастни хора.

"Правителствата от около 30 години се занимават с проблема. Сега ще се заемем с това и хората ще получат необходимите грижи на стари години, за да не им се налага да продават дома си, за да плащат за грижите си.

Борис Джонсън сподели, че иска да отслабне през тази година, но не и да спазва „вегануари“ – популярна практика да се пости през януари, като не се ядат меса и животински продукти.

„Мислех си за това, но това изисква прекалено много концентрация. Свалям шапка на веганите, които могат да се справят… Не може да се яде сирене, когато си веган. А това си е престъпление срещу… любителите на сирената“, каза Борис Джонсън.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа