ЕК иска България да ускори програмата си за структурни реформи

1522
ЕК иска България да ускори програмата си за структурни реформи
Снимка: Getty Images

Европейската комисия представи специфичните си препоръки за икономическата политика на страните членки, включително и на България, в рамките на Европейския семестър 2017 г.

Държавите членки трябва да използват възможността, която предлага икономическото възстановяване, за да продължат структурните реформи, да дадат тласък на инвестициите и да укрепят своите публични финанси. Приоритетите варират в рамките на ЕС, но полагането на допълнителни усилия във всички области е от съществено значение за постигането на по-приобщаващ, стабилен и устойчив растеж.

Европейската комисия предлага днес своите специфични за всяка държава препоръки (СДП) за 2017 г., в които излага насоките си за икономическата политика на всяка отделна държава членка за следващите 12—18 месеца. Икономиката на ЕС и на еврозоната е устойчива, но предизвикателствата продължават.

АИКБ иска правителството на Борисов да работи, докато работи 43-тия парламент

Добре е правителството в оставка да остане до края на работата на парламента, за да си защити законопроектите. Ние не сме подредена дър...

Сред проблемите са бавният ръст на производителността, последиците от кризата (включително продължаващите неравенства) и несигурността, дължаща се главно на външни фактори.

Поради това Комисията призовава държавите членки да използват тази възможност, за да заздравят основите на своите икономики чрез осъществяване на общите икономически и социални приоритети, определени на европейско равнище: насърчаване на инвестициите, извършване на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

Във финансовата сфера се препоръчва по-добро събиране на данъци и борба с неформалната икономика.

От Европейската комисия очакват от нас сериозни мерки в здравеопазването и образованието.

Рискът от изпадане в бедност и намаляването на работната сила също са сред основните рискове, отбелязани от Еврокомисията.

Андреев: Възможно е да се направи експертно правителство, подкрепено от малка партия

ГЕРБ имат много сериозни структури, Цветан Цветанов е уникален организатор. ГЕРБ вероятно ще бъдат най-голямата парламентарна група сле...

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия отговарящ за еврото и социалния диалог, коментира:

"Очакванията са България да спази Пакта за стабилност и растеж както през 2017 г., така и през 2018 г., което изпраща положителен сигнал към инвеститорите. За да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри жизненият стандарт на българските граждани, препоръчваме България да ускори своята програма за структурни реформи.

Ние отчитаме постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но сме на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор, като например високото равнище на необслужваните кредити.

Препоръчваме също така да се осигурят по-добро съдействие на търсещите работа и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги. Подобряването на събираемостта на данъците и на спазването на данъчното законодателство и намаляването на размера на неформалната икономика са мерки, които могат да повишат атрактивността на българската икономика и доверието в нея. През следващата седмица ще бъда на посещение в София и очаквам с голям интерес да обсъдим нашите препоръки с министри, депутати и социални партньори”.

Миналата година Комисията посъветва българското правителство да намали дела на сивия сектор и недекларирания труд, да подобри устойчивостта на банките, застрахователните фирми и други участници във финансовия сектор, да състави критерии за определянето на минималната работна заплата, да ускори въвеждането на електронни обществени поръчки, да подобри ефективността на системата на здравеопазване и достъпа на дълготрайно безработните и младежите до пазара на труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа