ЕК критикува Италия заради бежанците

17497
ЕК критикува Италия заради бежанците
Снимка: БГНЕС

Италия не успява да изпълни задължението си да регистрира навреме кандидат-бежанците. Много от тези хора използват страната като транзитна точна към други държави в ЕС. Това каза еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, предаде БГНЕС.

"Оставаме с впечатлението, че Италия и някои други страни-членки не обясняват на хората достатъчно ясно, че ако искат да кандидатстват за убежище, трябва да дадат пръстови отпечатъци. Преките последици от това са, че някои от тези хора напускат страната и отиват в Германия и Швеция", каза комисар Малстрьом пред шведския вестник Dagens Nyheter.

Макар че Брюксел не възнамерява да накаже Италия за неизпълнение на задълженията й, ЕК следи внимателно въпроса заради притесненията на други страни-членки, каза говорителят на Малстрьом.

Хората, които търсят убежище в ЕС, трябва да подадат документите си в първата държава от ЕС, в която пристигнат. Много от кандидат бежанците, които пристигат в Италия, обаче не искат да дадат отпечатъците си и да бъдат регистрирани в Италия. Те предпочитат да се насочат към други европейски държави, в които има по-добри възможности, като Швеция, Великобритания и Германия.

ВМРО пише до Йочев и ДАНС заради опасност от терористи от ИДИЛ

ВМРО изпрати писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев и до председателя на ДАНС Владимир Писанчев във връзка със събитията в Близки...

Шведският министър по имиграцията Тобиас Билстрьом каза пред вестник Dagens Nyheter, че 9 от всички 28 държави в ЕС поемат 90% от бежанците и че е "ясно", че другите трябва да помагат. През първата половина от тази година 31 900 души са кандидатствали за бежански статут в Швеция, като повече от една трета от тях са сирийци, добави министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com