ЕК намекна явно, че двойният стандарт при храните е нелоялна практика

3214
ЕК намекна явно, че двойният стандарт при храните е нелоялна практика
Снимка: Pixabay

"Не приемам, че в някои части на Европа на хората се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи. Сега трябва да предоставим на националните органи повече правомощия, за да отстраняват незаконните практики навсякъде, където съществуват". Това заяви в своята трета годишна реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и точно на тази база Европейската комисия даде своите препоръки по отношение на "двойния стандарт на храните".

Крайно интересен факт е, че в официалното съобщение на ЕК по въпроса се говори за "насоки към държавите членки за по-ефективно противодействие на нелоялните практики". Насоките трябва да подпомагат националните органи при преценката дали дадена компания нарушава законодателството на ЕС, когато продава продукти с различно качество в различни държави.

Мая Манолова разкри разлики в цените и качеството на храните от свое проучване

За един път и половина по-скъп детски сок в София (147%), отколкото в Берлин, информира омбудсманът Мая Манолова по време на широка общ...

Всъщност Брюксел оставя преценката изключително на националните органи (бел. ред. - в България това е Българската агенция по храните). "Отговорност на националните органи за защита на потребителите и за храните е да гарантират, че дружествата спазват законодателството на ЕС. При все това Европейската комисия е поела ангажимент да подпомага органите чрез тези насоки и по различни работни направления", гласи официалното становище.

Основният съвет на ЕК към националните регулатори е да се съобразяват с Директивата относно нелоялните търговски практики. Съгласно тази директива са забранени нелоялните търговски практики, като например предлагането на пазара на продукти с идентична производствена марка по начин, който евентуално може да заблуди потребителите.

Друга отправна точка за преценка е Регламентът за предоставянето на информация за храните. Съгласно него потребителите трябва да получават достоверна и достатъчна информация за всеки хранителен продукт. Например - етикетите на храните трябва да съдържат списък на всички съставки на продукта.

Комисията вече е започнала диалог с производители и сдружения в областта на защитата на марките, които са се ангажирали с изготвянето на кодекс за поведение през тази есен.

Порожанов: Няма вредни храни на пазара

Всички проверки на БАБХ показват, че няма вредни храни на пазара. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Румен ...

От ЕК изрично уточняват, че работят по методика за подобряване на сравнителните изпитвания на хранителни продукти, така че държавите членки да могат да обсъждат този въпрос на солидна споделена научна основа, която е една и съща за всички. ЕК е предоставила на своя Съвместен изследователски център (JRC) 1 милион евро за разработването на тази методика. Брюксел финансира също допълнителна работа по събиране на доказателства и по правоприлагане, като предлага на държавите членки 1 милион евро за финансиране на проучвания или действия по правоприлагане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа