Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде

4969
Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде
Снимка: Getty Images/Guliver

Свобода – това е основата на личната визия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която той изрази в днешната си реч за състоянието на Европейския съюз. Свободата обаче трябва да бъде отвоювана, настоя председателят на ЕК. Европа трябва да представлява равенство между своите граждани – от Виго до Варна, подчерта Юнкер.

Той поиска от ЕС да бъде "по-приобщаващ" и незабавно да бъде отворено Шенгенското пространство за България и Румъния. И добави, че всички държави-членки трябва да могат да влязат и в еврозоната, но ако са изпълнили условията. Юнкер поиска всички страни да влязат в еврозоната, но за да може това да стане, да бъде създаден инструмент за техническото подпомагане на страните-членки на ЕС, които са извън еврозоната. Трябва да поддържаме перспектива за разширяване на ЕС на Западните Балкани, но в рамките на мандата на сегашния ЕС фактическо разширяване няма да има, защото няма как да бъдат постигнати необходимите изисквания. Това изключва в обозримо бъдеще присъединяването на Турция, каза Юнкер.

ЕС: Полша има един месец да прекрати съдебната реформа

Европейският съюз предупреди правителството на Полша, че има един месец, за да спре опасната си съдебна реформи или да поеме риска да б...

Председателят на ЕК обърна специално внимание на Турция – мястото на журналистите е в редакцията, не в затворите, каза той. "Престанете да говорите като за фашисти и нацисти за ръководителите на страни-членки на ЕС. Който съзнателно ни обижда, си затваря пътищата към Европа и понякога ми се струва, че има такива хора в Турция. Ръката ни остава протегната към турския народ и към всички, които са готови да работят с нас на база на нашите ценности", уточни Юнкер.

Гледам с добро око да има транснационални листи що се отнася до изборите за Европейски парламент, каза още Юнкер и обеща да се опита да убеди лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент и специално в Европейската народна партия да го подкрепят. В началото на тази седмица Комисията по конституционните въпроси на Европейския парламент обсъди предложение за намаляване на броя на евродепутатите още от 2019 година, когато се очаква да бъде официално завършен Brexit. Идеята е 51 места да бъдат оставени „в резерв“ и за тях да се състезават кандидати, за които да може да се гласува от целия ЕС.

Не може да има граждани от втора категория – недопустимо е деца в Европа да умират от болести, които би трябвало да са изкоренени на Стария континент. Децата от Румъния и Италия трябва да имат равен достъп до ваксини, както в другите държави – без "ако" и "ама", каза бившият премиер на Люксембург.

Не може да има работници втора категория – хора, които работят едно и също, трябва да получават една и съща заплата, независимо къде работят в Европа, подчерта още Юнкер. Затова той обяви, че ЕК ще се стреми да създаде общ орган за наблюдение на трудовия пазар.

Председателят на ЕП поиска повече власт за Европейския парламент

Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са основните предизвикателства пред Европейския съюз според председ...

Неприемливо е някои европейци да получават храни "второ качество". Трябва да дадем съответните правомощия на националните органи, за да няма например по-малко какао в шоколада, призова Юнкер.

Председателят на ЕК поиска и решенията на Европейския съд да бъдат зачитани, защото така се запазва върховенството на закона, което е основа на Европейския съюз, намеквайки за поведението на Полша и Унгария, без да ги назовава изрично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа