ЕК препоръча отваряне на вътрешните граници от 15 юни, а на външните – от 1 юли

5778
ЕК препоръча отваряне на вътрешните граници от 15 юни, а на външните – от 1 юли
Снимка: iStock

Европейската комисия представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от понеделник следващата седмица. Границите в ЕС бяха затворени в средата на март като мярка срещу пандемията от COVID-19.

ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени до 15 юни, а външните европейски граници да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца. Според комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света.

Елизабет II се включи във видеоконферентна връзка с грижещи се за болни

Кралица Елизабет II в четвъртък дебютира на дигитална платформа, станала повсеместна по време на епидемията от коронавирус – виде...

Комисията предлага да се създаде общ списък на "сигурните" чужди държави, основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация. Според ЕК "сигурни" следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат "сигурни" държави, където епидемичната обстановка се е влошила. Комисията предлага дори на граждани от "сигурни" държави да бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.Според ЕК е необходимо занапред пътуванията на международни студенти да бъдат възприемани като основателен повод за допускане през границите на ЕС. ЕК настоява за съгласуваност на решенията на страните от ЕС за възстановяване на консулската им дейност по света.

Препоръката се отнася до 22 европейски членки и присъдружните шенгенски държави - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Еврокомисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон изрази надежда, че движението на европейските граждани ще бъде освободено и останалите европейски държави, които не членуват в шенгенската безвизова зона - България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Запитана дали мярката ще се отнася и до Обединеното кралство, което напусна ЕС през февруари, но все още е в преходен период и гражданите му се третират като европейски, Йохансон заяви, че препоръката не е насочена пряко към нешенгенските държави, но ЕК се надява Лондон да се присъедини към нея.

Кантарджиев: Спазвайте трите "д" и всичко ще е наред

Според мен няма кой знае каква опасност за разпространение, но само при условия, че се спазват трите „д“ - дисциплина, дези...

Тя посочи още, че здравната агенция на ЕС - Европейски център за превенция и контрол на заболяванията, не смята, че граничният контрол вече е ефективен за борба с разпространението на COVID-19, както и че социалното дистанциране е по-подходяща мярка за превенция.

Малко преди ЕК да обяви предложението си, Испания и Португалия заявиха, че няма да премахнат забраните за пътуване за европейски граждани преди края на месеца. По този повод Йохансон коментира, че Комисията няма да настоява всички да освободят движението едновремено и че “една-две седмици отсрочка”, за да се подготвят, е допустима.

Комисията предлага от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Илва Йохансон обяви, че отварянето на външните граници на ЕС трябва да бъде отложено до края на юни, като ограниченията започнат да бъдат сваляни постепенно от 1 юли. Всяка европейска държава ще трябва да изготви списък от трети страни, за чиито граждани и постоянно пребиваващи ще бъде възможно да пътуват до Европа. За подбора на страните ще се препоръчват три критерия: епидемичната обстановка, ограничителните мерки в съответната държава и принципа на реципрочност, т. е. тя да е позволила влизане на европейски граждани. Еврокомисарят поясни, че водещ критерий ще е епидемичната обстановка, която трябва да е “подобна или по-добра от тази в ЕС”. Списъците ще се актуализират всяка седмица, за да се отразят промени в обстоятелствата.

Финландия обаче обяви, че няма да отвори границите си с Русия преди средата на юли, а Дания - че няма да допуска граждани на Обединеното кралство до 31 август. Германското правителство пък посъветва гражданите си да не пътуват извън Европа преди края на август.

СЗО: Зачестяват случаите на коронавирус в Африка

Коронавирусът се разпространява все по-сериозно в Африка, алармират от Световната здравна организация. Оттам уточняват, че общо десет д...

Решението за затварянето на външните граници на ЕС за несъществени пътувания до Европа на граждани от трети страни беше взето в края на март. То изтича в понеделник. Очаква се държавите членки да обявят преди 15 юни какъв граничен режим ще прилагат към неевропейските граждани занапред.

Припомняме, че граничният режим е право на всяка държава членка. Миналата седмица външните министри от ЕС поискаха координирана промяна на режима и поискаха ЕК да предложи как да се осъществява координацията. В момента България изисква 14-дневна карантина от пристигащите от седем шенгенски държави: Белгия, Италия, Испания, Португалия, Малта, Швеция и Ирландия, както и от нешенгенската Великобритания.

Вижте още:

Илва Йохансон: Шенген отваря напълно в края на юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа