Еленовка - военното престъпление, което заснеха на видео

16427
Еленовка - военното престъпление, което заснеха на видео
Снимка: Getty Images

След масовото убийство на украинските военнопленници в затвора в Еленовка, все по-често се чуват мнения, че руснаците могат да извършват подобни престъпления поради три причини. Първо, по този начин Руската федерация иска да принуди Украйна и Запада да влязат в преговори, уж за да не се повтори тази трагедия, а в действителност - за да постигне Москва целите си. Второ, да се покаже на гражданите на Руската федерация, че "специалната операция" е оправдана. И трето, разчита на това, че наказание за подобни тежки престъпления няма да има, пише "Фокус".

Престъплението, което заснеха на видео

Сутринта на 29 юли светът бе шокиран от новината, че над 50 украински военнопленници са убити, а други 70 ранени – всичките по предварителна информация бойци от полка "Азов". Освен това съдбата на около 50 военнослужещи остава неизвестна - имената им ги няма нито в списъка на ранените, нито в списъка на загиналите. Тази информация беше съобщена от руски медии и проруски канали в Telegram.

Трагедията се случи не в една от шестте бараки, в които се намираха дотогава военнопленниците и задържаните от сепаратистите цивилни, а в отделен хангар в така наречената индустриална зона, където преди това никога не са държани затворници. Именно в този хангар неочаквано са били прехвърлени азовците в един от дните преди убийството. Този хангар е бил с много по-лоши условия - без вода и тоалетна, и не е бил пригоден за задържане на хора.

Това подсказва за предварителен план. Целта е била да се отделят тези 193 души от останалите за известно време.

Несъответствията в руската версия

Еленовка: Сателитни снимки показаха предварително изкопани гробове. Русия вероятно е използвала вакуумна бомба

Журналистът и кореспондент на Politico Кристофър Милър публикува сателитни снимки на Maxar Technologies, показващи затвора в Еленовка, ...

Руснаците моментално обвиниха Украйна в използването на американски ракети HIMARS, изтъквайки като причина за варварската атака това, че украинските сили искали да попречат на пленените украински войници „да сътрудничат на следствието". В разпространеното от Москва видео обаче не се виждат отломки, каквито определено щеше да има, ако беше попадение от HIMARS, казва военният експерт Михаил Жирохов пред Фокус. Отломките, които руснаците показаха, вероятно са взети от друго място - от Запорожието или Херсонска област, защото както се вижда, те вече са започнали да ръждясват, а този процес започва дни и дори седмици по-късно.

Експертът обръща внимание и на факта, че на видеото леглата са изправени, а не разхвърляни из помещението. „При HIMARS или „Ураган“ това не може да се случи, те имат ракетен снаряд за унищожаване. Ако такъв беше използван, нямаше да видим изгорели тела, а разкъсани. Видяхме последствията от удара на „Ураган“ в Чернигов, където ракетата попадна в хора, наредени на опашка за хляб. При това в Еленовка е ясно, че е имало пожар. А след „Ураган“ няма пожари“, казва още той.

Следователно експертът стига до заключението, че в Еленовка най-вероятно е използвано термобарично оръжие – стреляно е през прозореца и вътре всичко е изгоряло, за 10-15 секунди температурата при тези оръжия достига 2500° C. "Това не е достатъчно, за да изгорят телата напълно, но за да обгорят - да. Най-високата температура е в епицентъра, около него е по-ниска. Мисля, че са стреляли през прозореца, за да има максимален брой загинали", добавя Михаил Жирохов.

Какво се случва с оцелелите

Все още не е известно къде точно се намират ранените военнопленници. Според източници на изданието те са били откарани в няколко болници в Донецк, по-специално в градска болница № 19 и в болницата в Калинин. Повечето са с изгаряния, има и такива в безсъзнание.

Един от руските телевизионни канали публикува видео от една болница, в което задават въпроси на трима оцелели военнопленници. На единия от тях руският журналист казва, че по бараката е стреляно с ракети HIMARS, които САЩ е предоставила на Украйна. Украинският военен свива рамене в характерен жест на съмнение и недоверие. 

Азов: Започваме лов на замесените в масовото убийство на украинските военнопленници в Еленовка

Подразделенията на полка "Азов" обявиха, че започват издирване на всички замесени в клането на украинските военнопленници в Еленовка в ...

Преките извършители

Според наличната информация на украинското разузнаване, масовото убийство на украинските военнопленници е извършено от наемници от частната военна компания "Вагнер".

Михаил Жирохов обръща внимание на факта, че от самото начало Руската федерация обяви, че няма да пусне бойците от "Азов". Затова Русия по всякакъв начин се опитва да забави и избегне обмена на военнопленниците, въпреки споразуменията с мисията на ООН и с Международния комитет на Червения кръст, постигнати през май - в навечерието на евакуацията на защитниците на завода "Азовстал", която се случи при точно определени условия и гаранции.

Освен това вчера, 2 август, Върховният съд на Русия призна "Азов" за терористична организация - нещо, което ще развърже ръцете на руснаците да налагат доживотни и дори смъртни присъди на бойците, тъй като оттук нататък те вече няма да се ползват със статута на военни, а ще бъдат третирани като терористи.

Експертите смятат, че след убийството в Еленовка обменът на военнопленници ще бъде спрян. Неслучайно Русия не допуска и представители на Международния Червен кръст на мястото на трагедията. До момента са били допуснати единствено няколко руски журналисти и един фотограф, сътрудничил на Reuters.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа