EMA препоръчва ваксината на "Джонсън и Джонсън" за одобрение от ЕС

2462
EMA препоръчва ваксината на "Джонсън и Джонсън" за одобрение от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската агенция по лекарствата даде условно пазарно разрешение за европейския пазар за ваксината на "Джонсън и Джонсън" срещу Covid- 19 за хора над 18 години, предаде БНР.

След цялостна оценка, комисията за лекарства за хората взе заключение с консенсус, че данните от ваксината отговарят на критериите за ефективност, безопасност и качество.

Това е четвъртата ваксина, на която агенцията дава зелена светлина за пазара на ЕС след тези на "Бионтех/Пфайзър", "Модерна" и "АстраЗенека".

Това е първата ваксина, която е достатъчна само в една доза. Клиничните изследвания са обхванали над 44 хиляди души над 18 години в Съединените щати, Южна Африка и Латинска Америка.

Страничните ефекти се описват като умерени и отминават няколко дни след имунизацията. Най-често срещаните са болки на мястото на поставянето й, главоболие, умора, болки в мускулите, гадене.

Това положително становище ще даде още една възможност на властите в ЕС да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани, каза Емер Кук - изпълнителен директор на EMA. Това е първата ваксина, която може да бъде употребена в еднократна доза.

Резултати от клинично изпитване установиха, че ваксината Янсен е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

Проучването установи 67% намаление на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 след 2 седмици при хора, получили ваксината, което означава, че ваксината е имала 67% ефективност, пише в информацията на сайта на ЕМА.

Подчертава се, че ще продължат наблюденията за безопасността и ефективността на ваксината.

Как работи ваксината Янсен?

ЕК: Проблемите на Johnson&Johnson няма да нарушат снабдяването с ваксина

Производствени проблеми с ваксината на Johnson&Johnson в Съединените щати няма да се отразят като цяло на снабдяването в Европейс...

Ваксината действа, като подготвя тялото да се защити срещу COVID-19. Състои се от аденовирус, модифициран да съдържа гена за създаване на протеина на SARS-CoV-2, който му е необходим, за да проникне в клетките на тялото.

Аденовирусът предава гена SARS-CoV-2 в клетките на ваксинираното лице. След това клетките могат да използват гена, за да произвеждат шипов протеин. Имунната система на човека ще разпознае протеина като чужд, ще произведе антитела и ще активира Т клетките срещу него

По-късно, ако влезе в контакт с вируса SARS-CoV-2, имунната система на ваксинираното лице ще разпознае протеина и ще бъде готова да защити тялото срещу него.

Аденовирусът във ваксината не може да се размножава и не причинява заболявания.

Припомняме, че преди дни компанията "Джонсън и Джонсън" е предупредила, че е изправена пред проблем, който може да усложни изпълнението на плановете за изпращане на 55 милиона дози до страните-членки през второто тримесечие. Засега уведомлението е само, че компанията е "под стрес" заради проблеми със снабдяването със съставки и оборудване. Това все още не означава, че е невъзможно да се изпълни договореното, но е уведомление за предпазливост за сроковете до края на юни. Ваксината е аденовирусна, т.е. използва същата технология като "АстраЗенека" и Оксфорд, но е първата, която се поставя само с една доза. Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози за блока тази година. Заявеното от българското правителство количество е 2 милиона дози, достатъчни за 2 милиона души, т.е. над половината от подлежащите на ваксиниране в страната. Новината съобщи ексклузивно "Ройтерс", позовавайки се на представител на ЕС, който участва пряко в поверителните разговори с американската компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа