X
 
 

ЕП: Искаме общ механизъм за наблюдение за всички страни-членки на ЕС

1305 0
photo of ЕП: Искаме общ механизъм за наблюдение за всички страни-членки на ЕС
Снимка: iStock/Guliver
В комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент днес следобед имаше дебат за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът за тази година за двете страни беше оповестен на 22 октомври.

Повечето от изказалите се евродепутати от всички парламентарни групи бяха на мнение, че механизмът за сътрудничество и проверка е остарял и е необходим всеобщ механизъм за наблюдение, който да обхваща всички страни-членки на общността. Механизъм с еднакви условия и еднакви критерии, подчинени на върховенството на закона.

КОЙ избира главен прокурор (?)

Тази сутрин, в интервю за bTV, премиерът Бойко Борисов уверено заяви, че заедно с Христо Иванов написали закона, според който прокурори...

От януари 2017 година докладите на ЕК показват стабилен напредък, отчетоха депутатите. Има нова Агенция за борба с корупцията и промени в правилата. България продължава да напредва при прилагането на препоръките по отношение на реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Напредъкът на България е достатъчен, за да се смята, че е изпълнила поетите ангажименти. Това означава, че механизмът може да бъде преразгледан. Препоръките не покриват всички области, а само поетите ангажименти при присъединяването към ЕС. Например въпросите за свободата на медиите не са включени.

По чувствителната тема за отчетността на главния прокурор, България е поела ангажимент да спазва Конституцията. Продължават мерките за гарантиране на независимостта на съдебната система. Продължава и сътрудничеството на Европейския съвет по отношение на борбата с корупцията, констатират евродепутатите.

Сега комисията трябва да даде на ЕП и ЕС становище по въпроса преди официално да се преустанови действието на механизма.

Групата на ЕНП подкрепи най-категорично заключенията на ЕК за напредъка на България. При всички положения е необходимо страната да продължи с усилията в дадената посока. Успехите, които постига България са много окуражителни, според депутатите от ЕНП.

Депутатите от останалите групи подчертаха напредъка на България и изразиха съжаление за изоставането на Румъния. Там, където има нещо за наблюдаване по Шенгенското споразумение, двете страни трябва да бъдат насърчени. Но механизмът трябва да се промени и да бъде много приятелски за двете страни, смятат те.

Лозан Панов се опасява, че заради новия главен прокурор идват тежки времена

Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една плуралистична среда как се представят кандидатите. Най-важното &nda...

Бяха изказани възражения от страна на няколко евродепутати, че в България не е постигната медийна свобода. Цитирани бяха данните на „Репортери без граници“ и непрозрачността на разпределение на европейските средства за медиите и за селското стопанство.

Елена Йончева (ПЕС/БСП) заяви: "Приветствам отпадането на механизма за България, надявам се да отпаднат и формалните пречки за страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. Приветствам създаването на всеобщ механизъм за контрол, който да обхване всички страни членки. България, уви, е номер едно по корупция и на последно по свобода на медиите“.

Председателстващият заседанието Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) каза в заключение: „Механизмът е удобен начин за де държат България и Румъния извън Шенгенското споразумение. Така и не стана ясно защо не бе въведен общ механизъм, който да оценява обективно всички страни-членки. Корупция има всички страни на ЕС. Най-сетне трябва да се сложи край на механизма“.

Припомняме, че в заключението на ЕК се подчертава, че България е работила последователно, за да изпълни последните 17 препоръки на Комисията от доклада през януари 2017-та година. Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на поетите ангажименти към момента на присъединяването ѝ към ЕС.

"Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение", се казва още в документа, но се прави уточнението, че преди да вземе окончателно решение за отпадането на мониторинга, Комисията ще се консултира със Съвета и Европейския парламент.

България без мониторинг, Румъния все още под лупа

България е изпълнила условията по Механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от ...

В доклада от миналата година останаха препоръките за продължаването на съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ план, в т.ч. на местно равнище и по границите.

За Румъния, ЕК отбелязва, че има проблем с правосъдието и борбата с корупцията, като не са изпълнени препоръките в тези насоки в съответствие с доклада от миналата година. Развитието на ситуацията през първите месеци на 2019 година е предизвикало тревогата на комисията и Румъния не е изпълнила съответните препоръки. Има натиск върху прокуратурата и съда. Напредъкът е бавен. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с румънските власти, се казва в доклада.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...