България без мониторинг, Румъния все още под лупа

3026
България без мониторинг, Румъния все още под лупа
Снимка: iStock/Guliver

България е изпълнила условията по Механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), която прие днес най-новия си доклад за предприетите от страната ни действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Преди обаче да вземе окончателно решение за прекратяване на действието на МСП за България, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент. Припомняме, че механизмът бе условие при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

ЕК препоръча спиране на евронаблюдението на правосъдието ни и смяна с нов механизъм

Прогресът на България в сферата на върховенството на правото е достатъчен, за да се каже, че тя е изпълнила обещаното при влизането в Е...

Комисията прие днес последния си доклад за напредъка на Румъния относно съдебната реформа и борбата с корупцията в контекста на ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Днешният доклад прави равносметка на ситуацията от ноември 2018 г. Той отбелязва, че след последния доклад Комисията е трябвало да повдига няколко пъти въпроса за правилата за опазване на закона с румънските власти във връзка с развитието на съдебните реформи и борбата с корупцията. Във всеки от тези случаи Комисията потвърждава отстъпване от напредъка, постигнат в предишни години, и това развитие предизвиква големи опасения. 

Комисията изразява съжаление, че Румъния не се ангажира с допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г., които бяха напълно в съответствие с позициите на другите институции. Тези препоръки трябва да се спазват, ако процесът на реформа трябва да влезе в пътя и дийствието на МСП е възобновено, се казва в доклада. Комисията е уверена, че Румъния би могла да даде нов тласък за изпълнение на целите на МСП и е готова да помогне на румънските власти за тази цел. Комисията ще продължи да следи отблизо развитието през МСП. 

„Развитието на ситуацията през първите месеци на 2019 г. предизвика голяма тревога в комисията. В резултат на това през май 2019 г. комисията информира румънските власти, че ако не бъдат направени необходимите подобрения или ако има допълнителни отрицателни резултати, комисията ще предприеме стъпки в рамките на принципа на правовата държава, извън параметрите на МСП.

За първи Панов не е видял черновата на евродоклада за България

Пpeдceдaтeлят нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд Лoзaн Πaнoв ĸoмeнтиpa пред журналисти, че зa пъpви път не е бил зaпoзнaт от Министерството...

Комисията приветства факта, че през юни румънското правителство изрази желание за промяна. Положени са усилия да се инвестира в нови консултации и диалог със съдебната система. Комисията очаква този ангажимент да бъде приведен в конкретно законодателство и други мерки. Напредъкът ще изисква конкретни стъпки - както законодателни, така и административни - за справяне с препоръките, обобщени в този доклад. „Ключовите институции на Румъния трябва колективно да демонстрират силен ангажимент към независимостта на съдебната власт и борбата с корупцията и да гарантират ефективността на националните гаранции и проверки и баланси“, се казва още в доклада.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа