Румен Радев върна кандидатурата на Гешев (ВИДЕО)

6821
Румен Радев върна кандидатурата на Гешев (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви той на брифинг в президентството.

Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмения дали назначеният на тази длъжност ще защитава общественият интерес, правата на гражданите и върховенството на закона. Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който да назначавам или връщам на Висшия съдебен съвет предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор, заяви президентът.

Издигането на един единствен кандидат не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор.

Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на единствен кандидат бе подкрепа напрактика от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи друг канидат, така доведе до липсата на алтернатира, каза още Радев.

Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа.

Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България, заключи Румен Радев.

Припомняме, че ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против" на 24 октомври. Всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около неговата кандидатура. Според Прокурорската колегия, Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, притежава необходимия опит и морални качества да заеме поста. Сред аргументите бе и фактът, че Иван Гешев е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура за период, в който тя е отчела добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Прокурорската колегия не видя никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои експерти определят като твърде шумни.

В деня преди заседанието на пленума главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за главен прокурор на България. За днес има обявени протести както против кандидатурата, така и в подкрепа на избора. "Това е изкуствено създадено напрежение", смята главният прокурор. "Напрежението и протестът е опит за политически натиск. На първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов", заяви Цацаров.

Протестите против избора на Иван Гешев, които съпътстваха почти цялата процедура по избора му, ескалираха в национален. Във вечерта на избора му пред Орлов мост в столицата имаше палатков лагер в знак на протест. Не липсваха и контрапротести в негова защита. От този ден всички погледи бяха вперени в решението на президента Румен Радев.

Сега ВСС трябва да насрочи ново заседание и пак да гласува кандидатурата на Иван Гешев. Ако отново има одобрение т.е. поне 17 гласа от 25 членове на ВСС, Румен Радев е задължен да подпише указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. Ако ли не, цялата процедура почва от самото начало - с нови номинации и съответните изслушвания. При повторно одобрение от ВСС, президентът няма законово установен срок да подпише указа т.е. би могло да се стигне до оспорване в Конституционния съд на избора и съответно да изтече мандата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, който приключва в края на януари, 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com